Recept za povrtni temeljac

U svakodnevnoj prehrani poželjno je barem jednom na dan pojesti juhu. Želite li da bude brzo gotova, napravite veću količinu povrtnog temeljca koja će vam biti dovoljna za tri dana. Ako znate da nećete imati vremena temeljac kuhati više puta tjedno, možete ga zamrznuti. Osim što juhama i drugim jelima, kao što su umaci i preljevi, daje bolji okus, temeljac zagrijava tijelo. Uz dodatak narezanog povrća i tjestenine za otprilike petnaest minuta imat ćete gotovu juhu...

2,5 l vode
2 luka
kora jednog luka ili kora polovice manje bundeve
4 mrkve
2 korijena peršina
1 mali korijen celera
1 koraba
1 bijeli dio poriluka
2 češnja neočišćenog češnjaka
stabljike jedne vezice peršina
1 list lovora
3 - 5 zrna crnog papra

Priprema:
Operite kore i stabljike. Očistite korjenasto povrće, luk i poriluk pa ih narežite na veće komade. Zagrijte vodu i dodajte sve sastojke. Kuhajte na laganoj vatri 30 minuta. Ostavite da se ohladi pa procijedite. Gotovi temeljac rasporedite po porcijama i držite 2 - 3 dana u hladnjaku.

Željka Fordren Jambrešić

Preporučujemo

Ostali članci