Recept za kokošji temeljac

Nutricionsti danas otkrivaju ono što su naše bake oduvijek znale: pileća juha koja se u našim krajevima tradicionalno kuha u sezoni prehlada i gripe doista ima ljekovita svojstva

Napomena: Razlika između juhe od kostiju i temeljca u duljini je kuhanja. Prekratkim kuhanjem iz kostiju se neće stići osloboditi želatina pa takva juha neće imati iscjeljujući učinak. Kuhajte je najmanje četiri sata da biste dobili krepki ljekoviti temeljac, koji možete piti bez razrjeđivanja. Kuhate li je više sati (do 12), dobit ćete gusti želatinozni temeljac koji se u manjim količinama koristi kao dodatak varivima, gulašima, umacima i juhama.

Pripremite 1,5 kg dijelova s kostima, kao što su leđa, vrat, kosti od prsa i krila. Također, možete upotrijebiti kosti preostale od obroka - pečenih bataka ili cijelog pileta. Dodajte tri do četiri kokošje noge. Najbolji će biti temeljac od domaće kokice. Dodajte povrće za juhu: dvije mrkve, dvije-tri stabljike celera i jedan veći luk koji prethodno možete malo zapeći na tavi. Prelijte sve s četiri litre hladne vode i dodajte dvije žličice octa koji izvlači minerale iz kostiju u juhu. Kad voda zakuha, smanjite vatru.

Pjenu koja se skuplja na površini pažljivo odstranite žlicom - to su komponente koje mogu pokvariti okus temeljca. Kuhajte na laganoj vatri 6-8 sati, slobodno i dulje. Što se temeljac dulje kuha, to je koncentriraniji i jačeg okusa. Pred kraj kuhanja dodajte vezicu peršina i prokuhajte još 10 minuta: tako ćete dodati minerale u temeljac.

Gotov temeljac procijedite, meso odvojite od kosti i spremite ga za jelo. Možete ga iskoristiti za razne salate, popečke s povrćem ili napravite od njega paštetu. Temeljac možete čuvati nekoliko dana u hladnjaku ili ga podijelite u manje porcije i zamrznite. Nikad ne podgrijavajte temeljac u mikrovalnoj pećnici jer dolazi do promjena u strukturi molekula, što loše djeluje na zdravlje.

Anita Šupe

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci