Pripremite temeljac od ostataka povrća
Kako bi imala što manje otpada, Klara Avsenik, autorica bloga Curry and Love, za pripravu temeljca koristi ostatke povrća – koru i ljuske – pa čak i voće! Preporučuje ljuske luka, češnjaka i koru korjenastog povrća, a odličan dodatak su i kora krušaka ili jabuka

Ostatke povrća stavite u lonac, prelijte vodom, dodajte lovorov list i kuhajte oko sat vremena pa procijedite. Za bolji okus dodajte i začinsko bilje iz vrta ili s balkona. Ako iz ljuski i kore želite dobiti više okusa, ostatke povrća prepržite u loncu na malo ulja pa ih nakon 10 minuta prženja prelijte vodom i dodajte lovor ili prije kuhanja ostatke povrća stavite u pećnicu, pokapajte s malo ulja i pecite dok ne potamne pa ih potom kuhajte.
Pri kraju kuhanja posolite, dodajte začinsko bilje i začine. Ako želite, možete začiniti sojinim umakom, medom, miso pastom ili octom.
Ovaj temeljac koristite za pripravu bistre juhe s rezancima ili za poboljšanje okusa rižota, umaka, preljeva...
Ostali članci
-
Francuska juha od luka prema receptu Gaza Oakleyja
Zdravi, veganski 'comfort food' na žlicu prema receptu Gaza Oakleyja,…
-
Juha od blitve
Juhe su uvijek dobrodošle, pogotovo ako su od povrća, a ovo ukusno i…
-
Zelena detoks-juha za zdravlje jetre
Koliko ste dobri prema svojoj jetri? Moderan stil života koji je obilježen…
-
Okrepljujuća i protuupalna juha
Ovu povrtnu juhu koja kipti od blagotvornih nutrijenata možete napraviti…