Miso juha od bundeve

Vrijeme zimske kraljice bundeve polako istječe, uhvatite još pokoji zanimljiv recept i uživajte u njoj

(4 osobe)
400 g bundeve
2 poriluka
3 mrkve
2 žlice maslinova ulja
1 žlica suhih wakame algi
½ šalice vode
1 žlica sitno nasjeckanog svježeg đumbira
800 ml povrtnog temeljca
2 žlice miso paste od riže
malo sezamova ulja

Ogulite bundevu, odvojite sjemenke i narežite bundevu na kocke veličine 2 cm. Dobro operite poriluk i narežite ga na ploške. Mrkvu operite i narežite na deblje ploške. Wakame alge stavite namakati u vodu 5 minuta. U loncu zagrijte maslinovo ulje i na njemu lagano prepržite poriluk. Kad omekša, dodajte mu đumbir.

Promiješajte i čim đumbir zamiriše, u lonac stavite kocke bundeve i mrkvu. Sve dobro promiješajte i dodajte topli temeljac. Kad juha zakuha, smanjite plamen i ostavite poklopljeno kuhati deset minuta. Dodajte namočene wakame alge i kuhajte još deset minuta. U manju zdjelu stavite miso pastu i prelijte je decilitrom vruće juhe. Rastopite miso miješanjem i sve zajedno vratite u juhu. Smanjite plamen na jako laganu vatru. Neka juha još tri minute odstoji na plamenu, no ne bi smjela kipjeti. U juhu dodajte sezamovo ulje i promiješajte. Prije posluživanja ostavite desetak minuta da poklopljena odstoji.

Željka Fordren Jambrešić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci