Krem-juha s kestenom

Bez brige, nije potrebno kuhati i guliti kestenje – dovoljno je nabaviti brašno od kestena te njime dati završni dodir ovoj juhi bogatoj povrćem

2 poriluka, samo bijeli dio

1 češanj češnjaka

2 mrkve (najbolje žute)

cvjetača ili šenon od oko 500 g

grančica ružmarina ili 2 žličice sušenog

60 g brašna od kestena

3 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja plus za posluživanje

sol i svježe mljeven papar

 

Poriluk dobro operite i očistite pa narežite na tanke kolutiće. Češnjak oljuštite, malo posolite i zgnječite širokom stranom noža. Mrkve očistite i narežite na kockice. Cvjetaču ili šenon dobro operite i narežite na manje komade. U veliku loncu zagrijte maslinovo ulje i na njemu, na srednjoj vatri, oko 5 minuta pirjajte poriluk kojem ste dodali ružmarin. Dodajte češnjak i pirjajte još minutu, a zatim dodajte mrkvu pa nastavite pirjati još 5-6 minuta. Ulijte otprilike litru vode, malo posolite, a kad zakipi, dodajte narezanu cvjetaču ili šenon. Ako je potrebno, ulijte još vode da povrće bude potpuno prekriveno tekućinom. Poklopite i kuhajte 20-ak minuta, odnosno dok povrće ne bude skuhano, uz povremeno miješanje. Zatim maknite s vatre, izvadite grančicu ružmarina pa juhu smiksajte štapnim mikserom. Vratite na laganu vatru. Brašno od kestena stavite u zdjelicu pa razmutite s malo hladne vode u glatku gustu smjesu. Neprestano miješajući, umiješajte u smiksanu juhu pa nastavite uz miješanje kuhati još 5 minuta. Ako je juha pregusta, ulijte malo vode i kratko prokuhajte. Ako je potrebno, još posolite, popaprite po ukusu pa poslužite u zdjelicama nakapano s malo ekstradjevičanskoga maslinova ulja.

 

 

Pripremila Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci