Krem-juha od kestena i gljiva shiitake

Samo 50 grama kestena dovoljno je za finu krem-juhu, koja je zahvaljujući superzdravim shiitake gljivama pravi jesenski eliksir

Sastojci:

  • 15 g sušenih gljiva shiitake
  • 50 g kuhanih kestena ili nezaslađenoga kesten-pirea
  • 1 češanj češnjaka
  • 4 žlice hladnoprešanoga suncokretova ulja
  • 2 žlice zobenog ili ječmenog brašna
  • 200 ml nezaslađenoga biljnog mlijeka neutralna okusa
  • 800 ml vruće vode ili povrtnog temeljca
  • himalajska sol

 

Priprema:

Sušene shiitake namočite u toploj vodi 20 minuta. Češnjak oljuštite i nasjeckajte. Kad gljive nabubre, ocijedite ih (sačuvajte tekućinu). Narežite ih i propirjajte nekoliko minuta s češnjakom na žlici ulja. Ostavite sa strane. U drugom loncu zagrijte preostalo ulje te mu dodajte brašno i narezane kuhane kestene (ili nezaslađeni kesten-pire). Popržite uz neprestano miješanje da dobije zlatnosmeđu boju pa postupno ulijte biljno mlijeko, vruću vodu (ili povrtni temeljac) i tekućinu preostalu od namakanja gljiva.

Kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta uz često miješanje. Posolite i dodajte propirjane gljive. Smiksajte štapnim mikserom i kuhajte još minutu-dvije pa poslužite.

Uz ovu juhu odlični su croutoni od tamnoga kruha: 4 kriške kvalitetnoga tamnoga kruha narežite na kockice pa popržite na tavi dok ne postanu hrskave. 

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci