Krem-juha od cvjetače sa slanutkom

Buča i cvjetača mirisni su i aromatični predstavnici hladnijih dana, savršeni u juhama

500 g cvjetače
1 češanj češnjaka
1 žlica ekstradjevičanskoga maslinova ulja
grančica svježe majčine dušice ili žličica sušene
1 l povrtnoga temeljca
mala limenka slanutka ili 200 g kuhanoga slanutka
2 žlice hladno prešanoga suncokretova ulja
1 žličica mljevene paprike
sol i svježe mljeven papar

Cvjetaču dobro operite i narežite na male komade. Češnjak oljuštite i nasjeckajte. U loncu zagrijte maslinovo ulje i na njemu minutu pirjajte češnjak. Dodajte narezanu cvjetaču, pospite je majčinom dušicom (malo ostavite za ukrašavanje juhe), pojačajte vatru i nastavite pirjati nekoliko minuta. Potom vatru smanjite pa, podlijevajući cvjetaču povrtnim temeljcem, nastavite kuhati još 20-ak minuta, odnosno dok ne bude kuhana.

Za to vrijeme uključite pećnicu na 200 °C i veliku posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Ocijedite i dobro isperite slanutak iz limenke. Odvojite otprilike trećinu i stavite u zdjelicu pa nakapajte suncokretovim uljem i pospite mljevenom paprikom pa dobro promiješajte. Začinjeni slanutak rasporedite po posudi i pecite 10-ak minuta kako bi postao hrskav. Ostatak slanutka umiješajte u juhu od cvjetače i kuhajte još 5 minuta. Maknite s vatre, odvojite nekoliko cvatića cvjetače za ukrašavanje pa juhu smiksajte štapnim mikserom. Posolite i popaprite prema ukusu.

Ako je juha pregusta, ulijte malo tople vode i kratko je prokuhajte. Vruću juhu ulijte u zdjelice te u svaku stavite dio pečenog slanutka i cvatića cvjetače pa pospite listićima majčine dušice. Uz juhu možete poslužiti grčki jogurt da ga se neposredno prije jela stavi na juhu za zanimljiv hladno-vrući kontrast. Ako volite bogatije juhe, u juhu na kraju kuhanja možete umiješati do 200 ml kiseloga ili vrhnja za kuhanje.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci