Juha od pečenih batata

Batat ne osvaja samo okusom već i bojom koja uobičajena jela čini posebnim vizualnim doživljajem, a kupite li batat iz organskoga uzgoja, nećete ga morati guliti i tako ćete u prehranu unijeti još više vlakana

4 srednje velika batata
1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
2 male glavice luka
1 litra povrtnoga temeljca
4 žlice naribanog korijena đumbira
2 žlice soka limete
sol i svježe samljeven papar
za posluživanje: kriške avokada, nasjeckane bučine sjemenke i začinsko bilje

Batate dobro operite (nemojte ih guliti) i stavite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje te pecite na 180 °C dok ne omekšaju, približno 40 minuta. Za to vrijeme oljuštite luk, prerežite ga i narežite na tanke polumjesece. U loncu na laganoj vatri zagrijte ulje i na njemu 3 - 4 minute pirjajte luk. Dodajte sitno nariban đumbir i pirjajte još minutu, a zatim ulijte temeljac.

Malo pojačajte vatru da bi juha zakipjela, a potom vatru smanjite i kuhajte još 15 minuta. Pečene krumpire zarežite pa ih žlicom izdubite iz kore i dodajte u juhu. Maknite s vatre i smiksajte. Umiješajte sok limete pa posolite i popaprite, prema ukusu. Poslužite u zdjelicama, s kriškama avokada te nasjeckanim bučinim sjemenkama i začinskim biljem. 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci