Juha od medvjeđeg luka, krumpira i koprive

Za medvjeđi ili šumski luk nutricionisti kažu da je zdraviji i od češnjaka, a poznato je da kopriva jača imunitet i popravlja krvnu sliku. Ujedinjeni u aromatičnoj krem juhi, u receptu autorice bloga O slanom i slatkom, odagnat će proljetni umor i manjak energije!

Sastojci:

3 manja krumpira

3 velike šake mlade koprive (ili mladog špinata)

 4 velike šake medvjeđeg luka (rezanog na trakice)

2-3 velike žlice maslinova ulja

po ukusu sol i papar

kiselo vrhnje ili crème fraîche (za posluživanje)

Dobrobiti medvjeđeg luka

Kopriva kao lijek

Priprema:

Ogulite krumpir, operite ga, narežite na manje kockice, stavite u lonac, prelijte vodom i stavite kuhati. Kad voda zavrije, dodajte žličicu soli i nastavite kuhati oko 25-30 minuta.

Koprivu natrgajte na sitnije (koristite rukavice), a medvjeđi luk narežite na trakice pa sve zajedno dodajte u posudu s krumpirom i nastavite kuhati još 2-3 minute. Nakon toga skinite s vatre i izradite štapnim mikserom. Ako je juha pregusta, dodajte malo vruće vode te po potrebi malo soli i papra.

Ugasite vatru i u lonac dodajte još jednu šaku svježeg medvjeđeg luka i dvije-tri žlice maslinovog ulja. Još jednom sve dobro izradite štapnim mikserom.

Služite u dubokim tanjurima ili zdjelicama u koje ste dodali po jednu žlicu kiselog vrhnja ili crème fraîche. Pokapajte maslinovim uljem i po želji popaprite.

Juha od medvjeđeg luka, krumpira i koprive

Više o autorici recepta doznajte na blogu O slanom i slatkom i na Instagram profilu @oslanomislatkom.

Sandra Rončević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci