Juha od buče s kruškama i đumbirom

Juha umiruje srce, smiruje žestinu gladi, uklanja dnevne napetosti te budi i pročišćuje apetit. – Auguste Escoffier, francuski chef

Ljutkasto-slatkasta juha od jesenskih plodova tijelo će vam preplaviti ugodnom toplinom. A usput možete napraviti i grickalice: nakon što ispečete buču, na lim za pečenje rasporedite sjemenke, očišćene od vlakana buče, začinite i pecite oko 15 minuta

 

1 butternut buča od 1,5 do 2 kg

4 žlice hladnoprešanoga suncokretova ulja

1 luk

2-3 kruške

komad korijena đumbira dug oko 1,5 cm, sitno nariban

sol i svježe mljeven papar

 

Najprije ispecite buču: pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva te veliki lim obložite papirom za pečenje. Buču prerežite popola pa uklonite sjemenke i vlakna oko njih. Prerezani dio nauljite s 2 žlice ulja i posolite. Polovice buče stavite na lim za pečenje s prerezanom stranom prema dolje. Pecite 50-60 minuta, odnosno dok ne bude toliko meka da se može lako prerezati. Ostavite da se malo ohladi pa izdubite "meso". Luk oljuštite i nasjeckajte, kruške očistite i narežite na kockice (ne trebate ih guliti), a đumbir sitno naribajte.

U loncu zagrijte preostale 2 žlice suncokretova ulja pa na njemu, na srednjoj vatri, propirjajte luk tako da postane staklast, oko 5 min. Dodajte naribani đumbir i pirjajte još minutu-dvije. Ulijte litru vode pa dodajte pečenu buču i narezane kruške te posolite i popaprite po ukusu. Kuhajte oko 15 minuta, a zatim maknite s vatre i smiksajte štapnim mikserom.

 

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci