Juha od blitve

Juhe su uvijek dobrodošle, pogotovo ako su od povrća, a ovo ukusno i zdravo božanstvo u kojem će uživati cijela obitelj ne zahtijeva mliječne proizvode koji su uobičajni za krem juhe

Sastojci:

4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja

1 veća glavica luka

2 češnja češnjaka

1 veća korabica (oko 300 g)

1 svežanj blitve (oko 300 g)

1 žličica praha korijandra

1/2 žličice suhog bosiljka

1/2 žličice soli

4 žlice zobenih pahuljica

1 žličica umeboshi začina

Priprema:

Pripremite povrće: sitno nasjeckajte luk i češnjak, narežite korabicu na kocke, odvojite listove blitve od stabljika pa ih narežite.

Pirjajte luk na 2 žlice maslinova ulja, zatim dodajte korabicu, češnjak, bosiljak, sol i vode da prekrije povrće (oko pola litre). Kuhajte 15 minuta.

U drugom loncu zakuhajte vodu i ubacite blitvu – odvojeno listove i stabljike – vrlo kratko, samo da se blanšira. Izvadite i ocijedite.

Dodajte stabljike blitve i zobene pahuljice u juhu pa kuhajte 4 minute. Zatim dodajte listove i kuhajte još minutu-dvije.

Izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu.

Da bi juha bila ukusnija i malo slanija, dodajem umeboshi začin koji je kiseo i slan. Ako juha i dalje nije dovoljno slana, dodajte malo soli.

Ako je juha pregusta, slobodno dodajte malo vode.

Poslužite u zdjelicama s malo vrhnja i nasjeckanog peršina. Ja najviše koristim sojino, zobeno ili bademovo vrhnje.

Savjet:

U sezoni koprive, a to su rano proljeće i jesen, svakako probajte napraviti juhu od koprive prema istom receptu. Vjerujem da će vas oduševiti.

 

Maja Brekalo

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci