Jesenska juha s grahom

Fina juha od graha s tajnim sastojkom - bundevom, kraljicom jesenskih sjetnih dana. Super kombinacija. Uslast!

(za 4 osobe)

3 žlice suncokretova ulja
1 luk
1 češanj češnjaka
2 mrkve
250 g bundeve
300 g kuhanog bijeloga graha
300 g kuhanog crvenoga graha
½ l povrtnog temeljca ili tekućine od kuhanoga graha
1 lovorov list
200 ml ukuhane rajčice
100 g dimljenog tofua
1 čajna žlica mljevene crvene paprike
½ čajne žlice mljevene čili paprike
½ čajne žlice soli
1 žlica sojina umaka
4 žlice maslinova ulja

Narežite luk na kockice, a mrkvu naribajte. Češanj češnjaka narežite na sitno. Tofu narežite na manje kocke. Ogulite bundevu i narežite je na kocke. Uzmite gusanu ili keramičku posudu u kojoj možete zapeći jelo u pećnici. Zagrijte je i stavite suncokretovo ulje. Na zagrijano ulje bacite luk i prstohvat soli. Kad luk omekša, dodajte crvenu papriku, naribanu mrkvu i dimljeni tofu. Kratko prepržite i uz miješanje dodajte češnjak. Čim osjetite miris češnjaka, stavite temeljac i lovorov list. Kad temeljac zakuha, dodajte obje vrste kuhanoga graha i bundevu. Kuhajte 10 minuta. Dodajte ukuhanu rajčicu, sojin umak i sol. Kuhajte još pet minuta, a zatim maslinovo ulje prelijte preko cijele površine juhe. Zagrijte pećnicu na 200° C. Zapecite juhu 20 minuta ili dok se ne uhvati smećkasta korica. Toplu juhu poslužite s prepečenim kruhom.  

Željka Fordren Jambrešić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci