Istarska mineštrina

Recept naše suradnice Dunje Gulin iz njene veganske kuharice The Vegan Pantry. Dobar tek!

(Za 4 osobe)

1 šalica / 150 g žutih mahuna ili zrna kukuruza
4 žlice maslinova ulja
1 veliki luk, sitno sjeckan
2 lista lovora
½ žličice sjemenki koromača
½ žličice suhog bosiljka
1 velika mrkva, sjeckana na kockice
1 šalica / 150 g graška, svježeg ili smrznutog
1,2 litre vode
1½ žlica bio-vegete
½ šalice / 110 g kuhanog ječma ili ¼ šalice/ 60 g tjestenine orzo, fidelini ili ditalini
šaka lista koromača, blitve ili špinata
2 češnja češnjaka, protisnutog
sol i papar

Ako imate mahuna, očistite ih i narežite dijagonalno na komadiće veličine 1,5 cm. U većem loncu zagrijte ulje, dodajte luk, lovor, sjemenke koromača, bosiljak i prstohvat soli pa kratko dinstajte. Dodajte mrkvu, promiješajte pa dinstajte još minutu-dvije. Na isti način dodajte grašak i mahune / kukuruz. Na kraju sve zajedno dobro promiješajte, poklopite i dinstajte na laganoj vatri 10-ak minuta.
U drugom loncu uzavrite vodu.

Dinstanom povrću dodajte bio-vegetu, dobro promiješajte pa prelijte vrelom vodom. Kuhajte 10 minuta pa u juhu ubacite kuhani ječam ili suhu tjesteninu i krčkajte još 10 minuta. Posolite i popaprite. Sitno nasjeckajte zelenje, pomiješajte ga sa protisnutim češnjakom pa sve zajedno dodajte u mineštrinu nekoliko minuta prije jela. Poslužite vruće!

Ova juha idealan je način da iskoristite ostatke ječma ili neke druge žitarice!

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci