Iscjeljujuća juha s noodlesima i ostacima piletine

Malo toga djeluje tako utješno kao tanjur tople juhe. Iskoristite svježe i/li zamrznuto povrće, ostatke mesa od jučerašnjeg pečenja, dodajte rezance ili noodlese i uživajte u ovoj okrepljujućoj juhi po receptu britanske food blogerice Melisse Hemsley.

Ništa ne popravlja raspoloženje kao tanjur tople, domaće juhe. Ovaj se recept temelji na klasičnim sastojcima iz kuhinjskih ormarića i zamrzivača, poput zamrznutog graška, luka, češnjaka i mrkve, a povrće iz recepta možete zamijeniti bilo kojim drugim povrćem koje imate. Ovisno o tome što više volite, možete dodati ili više povrća ili noodlesa. Ovo je fantastičan način iskorištavanja ostatka piletine ili bilo kojeg drugog mesa dan nakon pečenja.

Sastojci:
• 1 žlica ghee maslaca ili običnog maslaca
• 1 veliki poriluk ili luk, narezan
• 3 češnja češnjaka, fino nasjeckana
• 1,2 litre povrtnog temeljca ili juhe od kostiju
• 1 velika šaka mješavine svježeg bilja, poput peršina i kopra, nasjeckanih listića i stapki
• 1 žlica listića timijana, svježih ili suhih
• 1 lovorov list, suhi ili svježi
• 2 stapke celera, nasjeckane
• 2 mrkve, tanko nasjeckane
• 2 šake korjenastog povrća, poput batata, bundeve, krumpira ili (ljeti) tikvica, narezanih na komade veličine 2 cm
• 400 g noodlesa ili špageta
• 1 žlica maslinova ulja
• 300 g mješavine kupusa, šarene i/ili obične blitve, narezanih stapki i lišća
• 300 g ostataka piletine, narezane na manje komade
• ¼ soka 1 limuna ili 1 žlica jabučnog octa
• 2 velike šake zamrznutog graška ili slatkog kukuruza
• sol i papar

Priprema:
U velikoj tavi zagrijte ghee ili maslac pa 8 minuta pržite poriluk ili luk na srednje jakoj vatri. Za to vrijeme pripremite ostalo. Na kraju, dodajte češnjak i pržite još minutu.
Dodajte juhu ili temeljac, nasjeckane stapke peršina ili kopra, lovor, celer, mrkvu, korjenasto povrće te malo soli i papra. Poklopite i kuhajte 15 minuta, dok mrkva ne omekša.

Za to vrijeme u drugom loncu skuhajte noodlese da budu gotovo kuhani, ocijedite ih i isperite pod hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja. Prelijte ih maslinovim uljem i ostavite sa strane.

Vratite se loncu s juhom: dodajte narezani kupus i stapke blitve, narezanu piletinu, limunov sok ili ocat i kuhajte još nekoliko minuta. Dodajte listove blitve, grašak ili kukuruz i skuhane rezance. Kuhajte još oko 2 minute, da blitva povene, grašak se
skuha i tjestenina zagrije. Začinite po svom ukusu i odmah poslužite posuto listićima svježeg začinskog bilja.

Recept je preuzet iz knjige EAT GREEN, autorice Melisse Hemsley (EBURY PRESS, £22)

Pripremila: Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci