Gazpacho od krastavaca s lubenicom

Iako se ova osvježavajuća španjolska hladna juha tradicionalno priprema od rajčica, spoj svježeg krastavca i lubenice oduševit će svako nepce. Rashladite se i uživajte u neodoljivim okusima toplog ljeta...

3 krastavca (od 350 g)
150 ml ledene vode
1 mali luk
3 žlice soka od limuna
1 žličica naribanog korijena đumbira
2 žlice listića korijandra
listići s 8 grančica metvice
2 žličice soli
½ žličice kajenskog papra
2 kriške lubenice (oko 2 cm široke)
4 žlice bučinih sjemenki
2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja

 

Krastavce operite, uzdužno prerežite i izvadite sredinu sa sjemenkama. Narežite na kockice, dodajte ostale sastojke, a nekoliko listića metvice ostavite sa strane za ukrašavanje. Sve izmiksajte, dodajte sol i papar pa ostavite juhu da se hladi 2–6 sati.

Maknite koru s kriški lubenice, izvadite im sjemenke i narežite na kockice. Bučine sjemenke ispržite na suho u teflonskoj tavi. Ohlađenu juhu rasporedite na tanjure ili u čaše od debelog stakla, pospite komadićima lubenice i prženim sjemenkama te nakapajte uljem. Odmah poslužite.

Izvor: kuhaj.hr 

Preporučujemo

Ostali članci