Francuska juha od luka prema receptu Gaza Oakleyja
Zdravi, veganski 'comfort food' na žlicu prema receptu Gaza Oakleyja, autora kuharice 'Moja zelena kuhinja' i jednog od najpoznatijih svjetskih veganskih chefova

Za 4 porcije
Gotovo za 65 minuta
Sastojci:
- 2 žlice veganskog margarina
- 2 žlice maslinova ulja
- 4 duguljaste glavice ljutike prerezane na pola pa nasjeckane
- 3 velika bijela luka, prerezana na pola pa nasjeckana
- 2 crvena luka, prerezana na pola pa nasjeckana
- 3 žličice morske soli
- crni papar
- 1 žlica svježih listova timijana, i još malo za posluživanje
- 2 žličice suhe kadulje
- 1 žlica običnog (višenamjenskog) ili bezglutenskog brašna
- 240 ml (1 šalica) suhog bijelog vina, prihvatljivog veganima
- 35 ml (1 čašica) konjaka
- 1 litra vrućeg povrtnog temeljca
- 1 lovorov list
- 1 grančica ružmarina
- 4 – 6 kriški baguetta (najbolji je odabir jedan dan star kruh)
- 1 režanj češnjaka
- naribani veganski sir
Priprema:
Najprije stavite veliki lonac s teškim dnom na laganu vatru pa dodajte margarin i maslinovo ulje.
Kad se zagriju, dodajte lučice i luk zajedno sa soli, paprom, timijanom i kaduljom. Luk ostavite da pusti vodu i karamelizira se. Za to će vam trebati 15 – 20 minuta. Na početku će vam se činiti da ima previše luka, ali nakon nekog vremena ta će se količina smanjiti. Luk često miješajte.
Kad luk poprimi prekrasnu zlatnu boju, dodajte brašno i dobro ga promiješajte da prekrije luk. Minutu prokuhajte brašno prije nego što dodate bijelo vino i konjak. Tekućinu ostavite da zakipi prije nego što dodate vrući temeljac, lovorov list i ružmarin. Lonac poklopite i ostavite da kuha 15 – 20 minuta.
U pećnici uključite gril na najvišu temperaturu i ostavite da se zagrije.
Tostirajte kriške baguetta. Prerežite režanj češnjaka na pola i unutarnjom stranom polovica istrljajte kriške prepečenog baguetta s obje strane.
Uklonite lovorov list i ružmarin pa zaimačom ulijte juhu u tanjure ili zdjelice, a na vrh stavite po krišku ili dvije prepečenog baguetta tako da plutaju. Na svaku krišku stavite šaku naribanog veganskog sira. Posude poslažite na ravnu pliticu za pečenje i zatim stavite pod gril u pećnicu na dvije minute.
U trenutku kad se sir otopi i poprimi lijepu zlatnu boju, dodajte malo narezanog svježeg timijana, malo mljevenog papra te poslužite.
Ostali članci
-
Jer sve se da iskoristiti: Zero waste juha od…
Ova juha od cvjetače koristi sve dijelove koje biste možda inače bacili, a…
-
Juha od blitve
Juhe su uvijek dobrodošle, pogotovo ako su od povrća, a ovo ukusno i…
-
Zelena detoks-juha za zdravlje jetre
Koliko ste dobri prema svojoj jetri? Moderan stil života koji je obilježen…
-
Okrepljujuća i protuupalna juha
Ovu povrtnu juhu koja kipti od blagotvornih nutrijenata možete napraviti…