Fina zimska juha od poriluka i krumpira

Ako volite poriluk, ova juhica će vam se svidjeti. Topla, krepka, pomalo ljutkasta i gusta... ma za struganje žlicom po dnu zdjelice!

Sastojci
50 grama maslaca
450 grama krumpira, oguljenih i narezanih na komadiće
1 mala glavica luka narezana na komadiće
450 grama narezanog bijelog dijela poriluka (sačuvajte zeleni dio za drugu juhu)
850 ml-1,2 litre kocke za pileću ili povrtnu juhu
142 ml vrhnja za kuhanje
125 ml punomasnog mlijeka

Za dodatak
bijeli dio jednog poriluka
mali komadić maslaca
sitno nasjeckani vlasac

Priprema
1. Otopite 50 grama maslaca u tavi. Kad se počne pjeniti, dodajte narezani krumpir i luk te bijele dijelove poriluka. Pirjajte ih u tavi dok ne porumene.
2. Začinite solju i svježe mljevenim paprom, dodajte malo vode te ponovno promiješajte pa tavu prekrijte poklopcem.
3. Kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta ili dok voda ne ispari.
4. Otklopite tavu, dodajte 850 ml pileće ili povrtne juhe, pustite da zavri i kuhajte dok povrće ne omekša. Nemojte prekuhati povrće, inače će juha izgubiti svoj svježi okus.
5. Povrće i juhu stavite u blender i blendajte do potpune glatkoće, te začinite po ukusu. Vratite juhu u čistu tavu i umiješajte tri četvrtine od 142 ml vrhnja za kuhanje i 125 ml punomasnog mlijeka.
6. Zagrijte juhu tako da lagano kuha, dodajte još juhe od kocke ako je pregusto. Zatim raspodijelite juhu u ugrijane zdjelice.
7. Ostatak vrhnja prelijte preko svake porcije juhe u zdjelicama, dodajte i mali komadić poriluka poprženog na maslacu i pospite mljevenim crnim paprom. Poslužite toplo.

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci