Antiaging prehrana: Alkalna juha od celera i brokule

Ova juha, kao što joj i ime kaže, vrlo učinkovito alkalizira tijelo jer se priprema od vrhunskog alkalnog povrća niskoga glikemijskog indeksa: celera i brokule. Zahvaljujući svojim kemijskim tvarima apigeninu i ptalidu, koje proširuju krvne žile, celer je idealan kod povišenog tlaka, a brokula je pak, uz svoja mnoga nutritivna svojstva, vrlo bogata i kromom, koji nedostaje mnogima s metaboličkim sindromom, a krom ga učinkovito uravnotežuje. Ovu alkalnu juhu posebnom čine i vrhunski antiaging začini češnjak, kumin, kurkuma, đumbir, cimet i lan

Potrebni sastojci za četiri osobe
1 veći korijen celera, oguljen i narezan na komade
1 brokula, velika, narezana na komade
3 češnja češnjaka
1 žličica kumina
1 žličica cimeta
2 žličice kurkume
1,5 cm korijena đumbira, oguljen i sitno isjeckan
papar
1 jušna žlica lanenog ulja
voda

Postupak
U posudu debelog dna stavite celer i brokulu, ulijte toliko vode da dobro pokrije povrće te zagrijte i pustite da proključa. Smanjite temperaturu i dodajte začine. Kada je povrće mekano, dobro ga izmiksajte. Poslužite u zdjelicama i polijte lanenim uljem.

Fotografije: Maja Danica Pečanić / iz knjige ‘Antiaging prehrana’ u izdanju Školske knjige

Pročitajte i:

Lejla Kažinić Kreho: Hranom usporite starenje

knjigaKnjigu ‘Antiaging prehrana’ (169 kn) dr. Lejle Kažinić Kreho u izdanju Školske knjige potražite u svim boljim knjižarama. Osim savjeta i istraživanja vezanih uz antiaging, knjiga donosi i funkcionalne recepte upotpunjene fotografijama Maje Danice Pečanić

 

Dr. Lejla Kažinić Kreho

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci