Alkalna juha od poriluka i krumpira

Juha od poriluka i krumpira, koja se katkada naziva vichyssoise ako sadrži više vrhnja, jedna je od klasičnih juha i vrlo je alkalna. Ljeti se obično poslužuje hladna, a zimi topla

2 žlice maslaca
1 srednje velik luk, oljušten i nasjeckan
4 krumpira, oguljena i narezana
4 poriluka, sitno nasjeckana
950 ml vode ili organskog povrtnog temeljca
240 ml mlijeka
kuhinjska ili morska sol
papar
svježi vlasac ili peršin, nasjeckan
kiselo vrhnje ili mileram (prema želji)

Otopite maslac u velikom loncu i pržite luk dok ne postane proziran. Dodajte krumpir i poriluk pa dobro promiješajte. Nakon pet minuta dodajte povrtni temeljac i mlijeko te kuhajte još 20 minuta. Posolite i popaprite. Ako želite, izmiksajte u gustu juhu. Ukrasite nasjeckanim vlascem, peršinom ili žlicom vrhnja.

20 najboljih alkalnih namirnica

Iz knjige Alkalna prehrana Stephana Domeniga. Pripremila Karmen Miletić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci