Ajo blanco - andaluzijska hladna juha s bademima

Andaluzijska hladna juha s bademima savršeno je jelo za vruće dane – i sjajan način da se potroši stari kruh

Za 4 porcije

200 g staroga kruha (bez korice)

200 ml vode ili bademova mlijeka

200 g badema, oguljenih i narezanih na listiće

2 češnja češnjaka

2 žlice jabučnog octa

soli po ukusu

7-8 žlica ekstradjevičanskoga maslinova ulja

za posluživanje: bobice grožđa očišćene od sjemenki ili dinja, zelena jabuka ili krastavac narezani na vrlo tanke ploškice

 

Meki dio staroga kruha natrgajte i stavite u zdjelu te prelijte vodom ili biljnim mlijekom pa ostavite 10-ak minuta da omekša (imate li vremena, zdjelu poklopite i ostavite u hladnjaku najmanje 6 sati). Mješavinu potom stavite u blender, dodajte bademe, oljušten češnjak i jabučni ocat te posolite. Smiksajte u posve glatku i kremastu smjesu postupno ulijevajući maslinovo ulje te toliko ledene vode (do 600 ml) da dobijete juhu željene gustoće. Ulijte u zdjelu, dobro je poklopite ili prekrijte plastičnom folijom te ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat kako bi se okusi proželi. Poslužite dobro ohlađeno, ukrašeno bobicama bijeloga grožđa ili posve tankim ploškama dinje, krastavca ili zelene jabuke.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci