Tri razloga za posjet: Graz

Ova meka kulturne i arhitektonske raznolikosti te odlične kulinarske ponude na svakom uglu pruža neko novo otkriće: skrivene uličice, crkve i trgove, suvremene muzeje, trgovine sa slasticama, romantične vrtove i raskošne građevine, a samo je 180 km ili oko dva sata vožnje automobilom udaljena od naše metropole. Posjetite Graz ne samo zbog trgovačkih centara nego zbog:

1. Spoja starinskog i modernog
Renesansa, gotika i barok u Grazu se isprepleću i tvore najbolje očuvanu gradsku jezgru u srednjoj Europi. Više od 900 godina duga povijest drugog po veličini austrijskoga grada uvrštena na Unescov popis svjetske kulturne baštine majčinski je prigrlila suvremenu arhitekturu i dizajnerske građevine. Primjerice, umjetni otok na Muri - plivajuću školjku (u kojoj se nalaze kafić i amfiteatar) koja povezuje dvije strane grada, ili zgradu opere iz 1899. sa suvremenom čeličnom skulpturom - „svjetlosni mač“, ili zadivljujuću zgradu Kuće umjetnosti iz 2003. koja se vizualno spaja sa srednjovjekovnim tornjem i postala je novi simbol grada odražavajući odnos između tradicije i avangarde.

2. Gastronomskih užitaka
Na jedinstvenom gastronomskom doživljaju u obliku Dugog stola (Lange Tafel) koji se održava u kolovozu Graz pokazuje svu raskoš lokalnih kulinarskih okusa, mirisa i doživljaja. Program uključuje kušanje bučina ulja, najboljih vina i čokolade, prekrasne varijacije za doručak, gastroobilaske grada, maštovite ponude za ručak, svečane večere, a sva su događanja imaju umjetničku kulisu. Posjetite i tržnicu cara Josipa na Kaiser-Josef-Platzu koja nudi domaće proizvode, a za suvenir kupite bučino ulje ili, kako ga mještani zovu, crno zlato Štajerske.

3. Prirode i skrivenih vrtova
Graz smo toliko dugo gledali kroz prizmu trgovačkih centara da jedva zamjećujemo predivnu prirodu koja ga okružuje. Popnite se na šumovito brdašce Schlossberg uspinjačom, staklenim dizalom, pješice stubama ili preko trga Karmeliterplatz i uživajte u veličanstvenom pogledu na Graz, na crveno more krovova staroga grada te njegove brežuljke i brda u okolici. Mnogo toga ćete otkriti, od zvonika iz 16. stoljeća, bedema i utvrda s topovima, ljupkoga kineskog paviljona, glazbenih priredbi na otvorenoj, ljetnoj pozornici do vrta obitelji Herberstein koji se ubraja među najljepše primjere vrtne arhitekture u razdoblju između dva svjetska rata.

putovanje graz

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci