Što ponijeti na put?

Planirate li putovanje u nepoznato, poslušajte savjet našeg suradnika i svjetskog putnika Davora Rostuhara što ponijeti na putovanje

Sto riječi i osmijeh

Prije putovanja, dok smo još u fazi planiranja i slatkog iščekivanja dana polaska, možemo što više čitati o mjestu gdje putujemo, o kulturi, običajima, o svemu. Što bolje upoznamo destinaciju na koju putujemo, to ćemo veću čast moći iskazati domaćinima i to ćemo mi sami izvući više od putovanja.

Također, možemo pokušati naučiti malo lokalnog jezika. Za osnovnu komunikaciju i osmijeh je dostatan, ali ako hoćemo uključiti jezik, to može biti vrlo zabavno, a itekako korisno. Ne treba nam velik trud da naučimo sto riječi lokalnog jezika, a sa sto riječi možemo jako daleko dogurati. Osim toga, nema boljeg načina za iskazivanje časti domaćinima ni bržeg puta za ulazak u njihov svijet.

Dvostruko manje odjeće i dvostruko više novca

Kad smo već u fazi spremanja za put, dobro je na umu imati zlatno pravilo: putovati lagano. Koliko nam se god činilo komplicirano sve potrepštine strpati u jednu torbu, čim krenemo, saznat ćemo da je to dvostruko previše. Jedna putnička poslovica kaže: „Kad se spremaš na putovanje, prostri ispred sebe svu odjeću i sav novac - onda uzmi pola te odjeće i duplo više novca!“

Zlatno pravilo putovanja postalo je i pravilo održivog turizma, jer što manje stvari imamo, to manje energije trošimo i to manje smeća proizvodimo. U tome što nam doista treba, a što ne, može nam pomoći jedan savjet dokazan na tisućama putovanja – za koju se god stvar pitamo treba li nam ili ne – nju slobodno možemo ostaviti doma.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci