Salzburg kakav još niste doživjeli

Ako ste već bili u Salzburgu, vjerojatno ste ga doživjeli kao barokni, Mozartov grad s romantičnim ulicama, raskošnom arhitekturom i finim čokoladnim kuglicama, no taj grad nudi mnogo više...

Luksuzni B&B iznad grada

Nakon uživanja u pogledu s brda Mönchsberg sa srednjovjekovnom utvrdom, odvezite se zavojitom cestom nekoliko kilometara od centra grada na Gaisberg. Na nešto više od tisuću metara visine, s vrha se pruža divan pogled na Salzburg i Alpe, a nešto niže nalazi se povijesni hotel i restoran Kobenzl. Ta stara diva, kako joj tepaju vlasnici u čijem je vlasništvu već generacijama, puna je zanimljivih priča i dogodovština.

Od 60-ih do 80-ih godina prošloga stoljeća u Kobenzlu su se gostile i odsjedale prominente ličnosti tog vremena: Richard Nixon, Margaret Thatcher, José Carreras, Thomas Bernhard i brojne holivudske zvijezde. Nakon godina mirovanja, netom ponovo otvoren, taj simbol prestiža danas je luksuzni bed & breakfast hotel u šarmantnom vintage stilu. Planirate li ovdje odsjesti, jedini je uvjet vlasnika, koji je kao 9-godišnjak posluživao Nixona, da svaki gost koji želi provesti noć mora uzeti jednu knjigu iz bogate biblioteke, a u otvorenom baru bocu pića po svom izboru.

Pivski gastro užitak

Ako mislite da se pivo ne može jesti žlicom i da u jelima nije božanstvenog okusa (i to ne samo pivoljupcima!), razuvjerit će vas u restoranu Urbankeller. Taj se moderni restoran tradicionalnog izgleda može pohvaliti Bio certifikatom koji jamči da je određeno meso, kao i većina namirnica, iz organskog uzgoja i lokalnog podrijetla te da se ovdje brine o održivom uzgoju. Za predjelo obavezno naručite juhu od piva, a za desert ledeni parfe od piva s umakom od karamela.
Više na www.urbankeller.com

Izložba za dječake i muškarce

Ljubitelji letjelica i bolida ne smiju propustiti razgledati Hangar-7, izložbeni prostor povijesnih aviona i bolida Formule 1, vlasnika kompanije Red Bull, Dietricha Mateschitza. I sama staklena zgrada Hangara-7, koja se nalazi tik do salcburške zračne luke, izaziva divljenje, a unutra možete i objedovati u restoranu Ikarus, koji se ponosi titulom jednog od najboljih austrijskih restorana, ali stol morate rezervirati i nekoliko tjedana unaprijed. Ikarus je popularan zato što u njegovoj kuhinji svaki mjesec šefuje neki drugi poznati internacionalni kuhar.
Više na www.hangar-7.com

Muzejski vremeplov

Želite li posjetiti barem jedan muzej, neka to bude novootvoreni katedralni kompleks Dom Quartier, u kojem je na 15 tisuća kvadrata izloženo dvije tisuće eksponata iz vremena od srednjeg vijeka do baroka. Predstavit će vam slavu i moć prinčeva-biskupa i nadbiskupa, koji su tu obitavali, njihovim umjetničkim blagom, skulpturama, skupocjenim crkvenim artefaktima, probranim slikama europskih slikara iz razdoblja od 16. do 19. stoljeća... A pružit će vam i pogled iz ptičje perspektive na prekrasnu salcburšku katedralu.
Više na www.domquartier.at

Zabava za cijelu obitelj

Rudnik soli Bad Dürrnberg udaljen je 30-ak kilometara od centra Salzburga pa je idealno odredište na povratku prema Hrvatskoj. To je najstariji rudnik soli na svijetu koji je otvoren za posjetitelje. Dok budete sjedali u vlakić kojim ćete putovati u utrobu rudnika, zaželjet će vam da se živi vratite i izađete iz jame tradicionalnim rudarskim pozdravom Glück auf. Pješačenje po rudniku, klizanje na glatkom drvenom toboganu dugačkom 40-ak metara te vožnja na splavi-brodu po mističnom jezercu dovest će vas sve do Njemačke.

Nakon sat vremena neobične zabave doznat ćete da ste od ulaza udaljeni oko kilometar i pol, ali i to da je sol, koju su ovdje počeli iskapati još Kelti i po kojoj je Salzburg dobio ime (u doslovnom prijevodu znači: dvorac ili utvrda od soli), gradu osigurala prosperitet i veličanstven izgled zbog kojeg ga godišnje posjete milijuni turista.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci