Pet savjeta za najbolje pakiranje kofera

Ako krećete na ljetovanje, kako biste ponijeli dovoljno odjeće i obuće a da pritom kofer ne bude pretrpan te da ne zaboravite neke važne kozmetičke sitnice, pročitajte savjete za pakiranje Lise Adams, profesionalne američke organizatorice, dizajnerice walk-in ormara i putnih torbi

1. Pakirajte se u prostoriji gdje možete prostrijeti svu odjeću i isplanirati sve odjevne kombinacije. „Kada unaprijed složite kombinacije, izbjegavate gomilanje nepotrebne odjeće i pretrpavanje kofera“, kaže Adams. Svaku pojedinu složenu kombinaciju potom slikajte mobitelom kako biste skratili vrijeme razmišljanja o garderobi kad ste na putu. Pobrinite se da spakirate obuću i odjeću koju možete međusobno spajati.

2. Umjesto slaganja odjeće u kofer po istom principu po kojem ih slažete na police, radije ih „zarolajte“ u oblik valjka. Tu je metodu Adams preuzela od poznate japanske organizatorice Marie Kondo, za organiziranje ladica, pa ne čudi da je ta ista tehnika odlična i za pakiranje kofera. Želite li dobiti još više prostora, ovako složene stvari komprimirajte u vakuumske vrećice za spremanje odjeće i usisivačem izvucite zrak.

3. Nekoliko dana prije puta spakirajte kompletnu kozmetičku torbicu pa je počnite koristiti dok ste još kod kuće. Tako ćete ubrzo saznati što vam nedostaje, često su to sitnice kao što je zubni konac. „Sve što ste zaboravili a što vam je potrebno dodajte u neseser, a ono što ste spakirali a niste koristili izvadite i ostavite kod kuće. Ako ste mogli bez toga nekoliko dana, vjerojatno nije nužno da nosite na put“, objašnjava Adams.

4. Za dašak luksuza, Adams predlaže da u kofer stavimo komad ukrasnog mirisnog papira (onog koji se stavlja na dno ladica ormara), ili vrećicu od lavande ili eukaliptusa, kako bi odjeća mirisala kao svježe oprana. Ovo je posebno korisno kod dužih putovanja ili onih na kojima nemamo mogućnosti za pranje odjeće.

5. Kad god je to moguće, pri odabiru odjeće i obuće za put odlučite odjenuti glomaznije i teže komade kako biste uštedjeli dragocjeno mjesto u koferu. Naspram toga, putujte li ljeti, pa ste lagano obučeni, u ručnu prtljagu ne zaboravite spremiti laganu vestu i čarape jer klimatizacijski uređaji u avionu ili u autobusu često imaju vrlo snažno hlađenje.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci