Najpoznatije "slane" turističke atrakcije

Oduševit će vas...

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni

Na jugozapadu Bolivije nalazi se najveća slana ravnica na svijetu Salar de Uyuni – i to na 3656 metara nadmorske visine. Golema je to pustinja koja se prostire na čak 10.582 četvorna kilometra, a na njezinoj površini nataložila se slana kora debela nekoliko metara. Za vrijeme kišne sezone, kad plitki sloj vode prekrije slanu koru, Salar de Uyuni nalikuje na divovsko zrcalo. Ovaj prirodni fenomen jedan je od najspektakularnijih prizora na Zemlji koji privlači brojne turiste.

U europskom gorju nalaze se bajkoviti rudnici soli nastali u srednjem vijeku. Među najljepšima je onaj u austrijskom Salzburgu te poljski rudnik Wieliczka blizu Krakova, s najvećom podzemnom crkvom na svijetu, koncertnom dvoranom, fantastičnim skulpturama i jezerima...

Hrvatska, pak, nudi jedinstven doživljaj vremeplova u drevnim solanama na području Nina, Paga i Stona. Svaki od tih gradova ima vlastiti muzej posvećen soli koja se u ovim krajevima započela pribirati još u antičko doba, a organiziraju i turističke obilaske solana u kojima se posjetitelji mogu okušati u berbi soli te saznati doslovno iz prve ruke kako se stvara „bijelo zlato“.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci