Vježbe istezanja na putu

Putujte ugodnije i na odredište stignite bez neugodnog osjećaja ukočenosti

Putovanje na željeno odredište zahtijeva podosta sjedenja, bilo da sami vozimo automobil bilo da putujemo nekim drugim prijevoznim sredstvom, a nerijetka su i višesatna zadržavanja u čekaonicama. Sve to sjedenje uzrokuje ukočenost i bolove – a tko želi da mu tako počne godišnji odmor. Da bi vam tijekom putovanja tijelo ostalo fleksibilno, cirkulacija dobra, a mišići i um opušteni, razgibajte se ovim laganim vježbama istezanja koje preporučuje Missi Holt, certificirana osobna trenerica i terapeutkinja te instruktorica joge iz SAD-a. Ove vježbe možete izvesti bilo gdje, čak i dok sjedite u automobilu, autobusu, vlaku ili zrakoplovu te njima prikratiti čekanje u čekaonicama.

Protezanje gornjeg dijela tijela – protegnite ruke iznad glave kao da ste se upravo probudili (a možda i jeste); osjetite kako se otvara područje abdomena i rebara te kako se protežete sve do vrhova prstiju. No nemojte dopustiti da vam se dignu ramena, držite ih daleko od ušiju.

Bočno istezanje – iz prethodne pozicije savijte se lagano udesno držeći zategnute trbušne mišiće kako biste zaštitili kralježnicu. Da biste intenzivirali istezanje, desnom rukom primite zglob lijeve ruke i lagano je potegnite udesno. Dišite osjećajući kako vam se isteže lijeva strana tijela. Ponovite na drugu stranu.

Istezanje nadlaktica – ruke su vam i dalje podignute iznad glave – savijte desnu tako da vam vrhovi prstiju dotiču lopatice na leđima. Lijevom rukom lagano pogurajte desni lakat prema dolje pazeći da se desna lopatica ne diže.

Krava/mačka – dlanove stavite na naslon sjedala ispred sebe ili na svoja koljena (ako ispred vas nema sjedala, ako ste na suvozačkome mjestu ili u čekaonici). Izdahnite angažirajući mišiće središnjeg dijela tijela. Udahnite izvijajući leđa taman toliko da podignete bradu i pogledate prema gore dok vam se lagano podiže i donji dio leđa. Izdahnite zaobljujući leđa i uvlačeći trbuh dok bradu spuštate na prsa i lagano se odgurujete rukama. Ponovite nekoliko puta tako da vam pokret prati udahe i izdahe.

Koljena na prsa – objema rukama obuhvatite desno koljeno te ga privucite prsima. Za intenzivnije istezanje desnu petu oslonite na lijevo koljeno. Nastojte da vam je gornji dio tijela što ravniji dok se lagano naginjete prema naprijed. Ponovite drugom nogom. Potom desni gležanj stavite na lijevo koljeno, zategnite stopalo desne noge (izvijajući nožne prste prema gore) pa sasvim lagano potisnite desno koljeno prema dolje i nagnite se prema naprijed pazeći da su vam leđa ravna i osjećajući lagano istezanje u kukovima. Ponovite na drugu stranu.

Istezanje stražnjeg dijela nogu – ako imate dovoljno prostora (npr. u čekaonici) ispružite desnu nogu ispred sebe tako vam da je peta oslonjena na pod, a prsti zategnuti prema gore. Lagano se nagnite prema naprijed pazeći da vam leđa ostanu ravna. Ponovite drugom nogom.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci