Kineska nova godina - rituali za sreću, ljubav i bogatstvo

Za milijardu i pol Kineza širom svijeta ovo je najveselije razdoblje u godini. Ovo su njihovi običaji stari četiri tisuće godina, koje i danas štuju. Možda i vama donesu sreću...

Svinje su miljenici sreće

Kineska nova godina ove godine počinje 5. veljače i traje do 15. veljače 2020. Obilježava se dva tjedna u svim zemljama Azije gdje žive Kinezi. Za milijardu i pol Kineza širom svijeta to je najveselije razdoblje u godini. S dolaskom novog ciklusa, prva četiri dana fešta se na sve strane.

Ovo je godina Svinje. Osobe rođene u ovom znaku imaju dobre osobine i miljenici su sreće. Uživaju u životu i vole trošiti na svoje užitke. Očekuje se stoga da ovo bude dobra godina za financije i investiranje. Svinje privlače uspjeh pa se očekuju pozitivni pomaci u svim područjima života za sve zodijačke znakove. Kinezi vjeruju da godine imaju karakterne osobine životinja koje nose, ali i da se povijest ponavlja.

Godina Svinje - vrijeme za užitak i rast

kineska nova godina, horo

Obiteljska druženja i novac u crvenim kuvertama

U Kini pripreme za novu godinu traju nekoliko tjedana. Na samu Novu godinu ujutro, budisti i taoisti odlaze u hramove, a katolici u crkve. Nakon toga slijedi dugi obiteljski ručak. Ostale dane posjećuje se rodbina. Mnogi ljudi putuju, uglavnom mladi odlaze starijima da na taj dan budu zajedno. Ovo je vrijeme najvećih migracija na zemaljskoj kugli. Realizira se više od tri milijarde putovanja. Na okupljanjima se prisjećaju obiteljskih priča i prepričavaju dugu kinesku povijest na koju su izuzetno ponosni. Sada slave 4.717. godinu!

Dva tjedna slavlja poklanja se novac u crvenim kuvertama, nema poklona, daruju se samo crvene posebno dizajnirane kuvertice ukrašene simbolima i željama ljubavi i zdravlja. Taj tradicionalni dio najčešće uključuje djecu i mlade, nevjenčane, nezaposlene, ali i poslovne partnere.

"Sretna" hrana

Kinesko novogodišnje drvce je stablo mandarine, i one se uzgajaju posebno za novogodišnji dekor. Nalaze se posvuda pred ulaznim vratima, najčešće uz krizanteme, cvijet sreće i dugovječnosti. Nakon slavlja mandarine spremaju u staklenke i prema starim recepturama pripremaju ih zašećerene i jedu kroz zimu kao zaštitu od prehlada i bolesti.

Kina je golema i tradicionalna obilježja razlikuju se od regije do regije, međutim zajedničko svima je crvena kuverta s novcem i hrana koja se sprema bas za Novu godinu. Novogodišnja trpeza bogata je “sretnom hranom”: svinjetinom, piletinom, ribom i glavnim specijalitetom - patkom. Deserte, odnosno slatko, jedu malo. Umjesto kolača, narežu svježe voće.

kineska nova godina

Zabranjene riječi i radnje

Stanove i kuće generalno čiste danima prije prvog dana Nove godine. Posebno kutove, jer će duhovi tada nebo obavijestiti o stanju obitelji, pa ako je sve tip-top, tako će se i nastaviti. Sljedećih 15 dana ne smiju ništa raditi po kući. Ako zabunom iznesete smeće na prvi dan Nove, bit ćete bez blagostanja kroz cijelu godinu. Nož se prvog dana ne hvata u ruke, da se ne presiječe obiteljska sreća.

U svih 15 dana strogo je zabranjeno koristiti riječi smrt, bolest, ubijanje, krađa, slomljeno ili sređivanje kuće. Nikako se ne smije posuditi novac ili uzeti lijek – jer nitko neće riskirati da u novoj bude bolestan i bez novca.

Crvena odjeća obavezna

Na prvi dan nove godine obavezno se mora odjenuti nova odjeća, kao pravi simbol promjene. Crvena boja odbija zlo i privlači pozitivnu energiju. Pa treba odjenuti bilo što crveno.

Poželimo na današnji dan svima zdravlje, sreću, prosperitet i njihovu najdražu želju – više novaca u ovoj nego prošloj godini!

Izvor: www.travel-advisor.eu

Tijana Piljan Maretić

Ostali članci