Kamo za vikend? Imamo 12 odličnih vodenih prijedloga!

Pronašli smo naše najljepše divlje vodene oaze, od jezera do riječnih sprudova. Odaberite onu najbližu i rashladite se ovog ljeta u osvježavajućoj, tirkiznoj vodi koju oplakuje zelenilo

Naše rijeke i jezera oaze su iskonske, netaknute prirode a zdravstvene dobrobiti brčkanja u izvorskoj vodi dobro su poznate, pa zašto ne biste ovoga ljeta zamijenili gradsko žalo tamno zelenim vrutkom i šumskim okruženjem kako biste iskustvo kupanja doživjeli na drugačiji način.

Jezerske oaze za namakanje i plivanje

Ne možemo se pohvaliti s puno prirodnih jezera, ali zato su brojna ona umjetna koja su se stopila s prirodom značajno uljepšavajući kraj u kojem su nastala. Ova su kupališta, prirodna i umjetna, idealna za one koji se tek ohrabruju za kupanje u 'divljim' vodama:

1. Park prirode Vransko jezero Ovo je naše najveće prirodno jezero a ujedno i ornitološki rezervat pa će ovdje uživati fanovi ptica, dok ljubitelji ribolova mogu provesti dan u lovu na šarana ili soma, a oni željni kupanja mogu plivati bilo na glavnoj plaži ili u nekom skrovitom kutku.

2. Modro jezero Ova krška ljepotica, poznata po promjenama boje i dubine, od pamtivijeka slovi za omiljeno imotsko kupalište. U njezinoj dubini, možete plivati, roniti ali i voziti kajak.

Modro jezeroModro jezero

3. Jezero Sabljaci

Ovo akumulacijsko jezero, poznato kao 'Ogulinsko more' ima plitku široku priobalnu zonu koja je kao stvorena za kupanje, ali i za razne sportove na vodi tako da možete veslati, jedriti, plivati ili pokušati uloviti ručak.

4. Orahovačko jezero

U kotlini podno Papuka, ovo umjetno jezero, okruženo zelenilom, uvijek je čisto i svježe jer ima vlastite prirodne izvore vode. Ipak, tražite li osamu i tišinu ovdje je nećete lako naći jer slovi za najposjećenije slavonsko kupalište.

5. Baćinska jezera

Skup malih jezera nepravilnog oblika u mjestu Baćina kraj Ploča vrlo su ugodna za kupanje jer je voda oko tri stupnja toplija od mora. Ovdje će uživati ljubitelji divljine jer jezera pružaju dom velikom broju zaštićenih pa čak i endemskih vrsta biljaka i životinja.

Baćinska jezeraBaćinska jezera

6. Jezero Čabraji

Smješteno u prigorskom mjestu Čabraju, desetak kilometara od Križevaca, jedno je od najljepših u ovom dijelu zemlje. Vjerojatno ne biste ni primijetili da je riječ o umjetnoj tvorevini jer se, okruženo šumom, harmonično sjedinjuje s prirodom.

7. Jezero Bajer

Ovo umjetno jezero u Fužinama jedno je od omiljenih odredišta za kupače u goranskom kraju. Osim za kupanje, pogodno je za vožnju čamcem, kanuom, kajakom te za surfanje.

jezero bajerJezero Bajer


Riječni sprudovi za osvježenje

 

Raznoliki i očuvani, riječni su tokovi, slapovi i rukavci savršeni za namakanje 'al fresco'. Prijedloge za ljetno osvježenje donosi Goran Šafarek, koprivnički biolog, autor knjige Rijeke Hrvatske i urednik web stranice crorivers.com izdvajajući riječne sprudove koje svakako vrijedi posjetiti:

1. Mrežnica

Slapovi presijecaju cijeli njezin tok stvarajući niz međusobno povezanih jezera zbog čega je na glasu kao jedna od naših najljepših rijeka. Svaki njezin sprud dobar je odabir za kupanje, a posebno je šarmantno uz kamp Slapić i u blizini restorana Zeleni Kut.

2. Ušće Mure u Dravu

Kod seoca Legrad, 18 km sjeverno od Koprivnice, gdje se Mura ulijeva u Dravu, vlada priroda u svojem izvornom, divljem izdanju. Uz bujnu floru i faunu, ovdje možete uživati u kupanju i sunčanju na pješčanim plažama, a u blizini je i izletište Halasz Csarda sa šljunčanom plažom SIP.

Mura, DravaUšće Mure u Dravu

3. Kupa

Možete istražite cijelu dužinu ove raznolike rijeke, koja izvire u NP Risnjak, i hita u brzacima prema dolini gdje šušti na slapovima i konačno meandrira u Pokuplju, jer nudi brojna skrivena skrovišta. Niste li za otkrivanje novih mjesta, uputite se u stari frankopanski gradić Severin na Kupi, nadomak povijesne Lujzijanske ceste, gdje se nalazi nekoliko pitoresknih prirodnih kupališta.

4. Zrmanja

Teče u surovom kršu, kroz nekoliko dalmatinskih kanjona i krških polja. Odličan izbor za obitelji s djecom je dio kod izletišta Muškovci gdje se može kupati, namakati na slapovima, skakati s lijana, veslati čamcem, roniti...

5. Cetina

Izdašne količine vode, čak i tijekom suša učinile su je, na žalost, vrlo pogodnom za hidroenergetsko iskorištavanje što je za posljedicu imalo znatno izmijenjenu sliku rijeke. Ipak, lijepa se mjesta za kupanje mogu naći u općini Zadvarje gdje se rijeka u mirnom toku razlijeva dolinom.

izvor CetineIzvor Cetine

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci