Kako najefikasnije spakirati kofer

Odlazak na put poprilično je veselje svakome od nas, posebno ako se radi o privatnom putovanju na željenu destinaciju, odnosno na odmor, a manje pak ako moramo, primjerice, na kakav službeni kongres. U oba nam je slučaja, međutim, pakiranje uvijek problem jer osim što, u pravilu, na put nosimo previše odjeće i prtljage, većina nas ne zna ni na koji način najefikasnije spakirati kofer

Ako rolamo, treba čvrsto rolati jer će se inače zgužvati

„Majstori“ u pakiranju nude nam nekoliko dobrih savjeta, no prvo napominju sljedeće: nakon što ste pored kofera poslagali sve što mislite u njega staviti, odvojite pola i vratite u ormar! Zatim nam kažu i to da postoje dvije „škole“ pakiranja – jedna koja zagovara presavijanje odjeće, a druga pak rolanje.

Oni „neovisni“ o ova dva pravca reći će pak kako je kombinacija presavijanja i rolanja odjeće najbolja jer ćemo rolati odjeću od materijala koji se manje gužvaju ili ne gužvaju uopće, poput sportskih pamučnih majica ili pletenih, vunenih stvari, a presavijati ostalo, poput košulja, bluza, suknji ili haljina, sakoa. Ono što rolamo, međutim, mora biti čvrsto zarolano jer će se u protivnom, ako je labavije, zgužvati. Uostalom, s tako zarolanom odjećom možemo jako dobro popuniti praznine u koferu.

Čarape ugurajte u cipele

Što je više moguće, čarape i slične manje „potrepštine“ možemo ugurati u cipele, cipele pak u posebnu vrećicu pa na dno torbe ili kofera. Uokolo cipela slažemo zarolanu odjeću, a na taj, prvi sloj zatim stavljamo stvari koje se manje gužvaju, poput trapera i slično, također čvrsto složenog, dok ćemo na vrh položiti najosjetljivije stvari, ali i ono što će nam po dolasku na odredište prvo zatrebati – pidžamu ili, primjerice, kupaći kostim.

Kako košulje?

Nosimo li košulje, u ovratnik možemo staviti zarolani pojas, kako se kragna ne bi zgužvala, a praznine oko poslagane odjeće što više trebamo ispuniti zarolanim majicama kratkih rukava i sličnim predmetima. Nosimo li u torbi osjetljive, lomljive predmete, preporučuje ih se staviti u sredinu torbe, između mekanih stvari.

A da nam pakiranje za povratak s puta ne bi bilo još i teže zbog prljave odjeće koju moramo vratiti kući, majstori pakiranja savjetuju da na put ponesemo i vrećicu iz koje se može isisati zrak, zahvaljujući čemu će nam prljava odjeća na povratku zauzimati 80 posto manje prostora. To što će se zgužvati, ionako, kad ide u pranje, nije toliko bitno.

Gabrijela Pajić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci