Deset najvećih tajni Maya

Svijet Maya ostaje obavijen tajnama, a s njima i mnoge pogrešne predodžbe o ljudima i njihovoj povijesti. Ovo su neke od otkrivenih tajni Maya...

Maye nisu nestale

Kao što pad Rima nije značio kraj Rimljana, propadanje velikih metropola Maya, kao što je gvatemalski Tikal, koji je dosegnuo svoj vrhunac u devetom stoljeću, ne znači da su autohtoni narodi nestali. Oko 40 posto od 14 milijuna ljudi u Gvatemali su Maye, a južni Meksiko i poluotok Yucatán su dom mnogim pretežno mayanskim regijama.

Ne samo da su Maye preživjele gotovo pet stoljeća nakon španjolskih osvajanja, već se i dalje nastavljaju njihove kulturne tradicije, agrarni način života i slavljenički festivali. U Gvatemali ima više od 20 različitih mayanskih naroda, od kojih svaki ima svoju vlastitu kulturu, stil odijevanja i jezik, a stotine tisuća Maya žive izvan granica.

Maye ne vjeruju u kraj svijeta

Apokaliptični filmovi sugeriraju da narod Maya vjeruje da je kraj 5000-godišnjeg kalendara - 21. prosinca 2012. - trenutak na kraju vremena, ali to nije istina. Mnoge Maye slave početak sljedećeg 5,125-godišnjeg ciklusa kalendara baš kao što smo mi slavili novo tisućljeće. Ali ne vjeruju da je kraj svijeta na pomolu.

Oni se prije svega nadaju da će novo doba donijeti više svijesti, više mira i bolje razumijevanje među različitim narodima na planetu.

Drevni narodi Maya razvili su koncept nule

Nevjerojatan mayanski kalendar oslanja se na nulu kao rezervno mjesto. Iako je ideja o nuli vjerojatno nastala u Babiloniji, neovisno o tome smislile su je i Maye, vjerojatno u četvrtom stoljeću. Nula u pisanom jeziku Maya često je bila predstavljena glifom u obliku ljuske. Numerički sustav Maya temelji se na faktorima od 20.

Dakle, mayanski brojevi se sastoje od jedinica 1, 20, 400 i tako dalje. Da bi napisali broj 403, na primjer, Maye bi koristile simbol za jednu jedinicu od 400, nula jedinica od 20, i tri jedinice od 1. Na taj je način proizašao pojam nule.

Veći dio svijeta Maya ostao je pod zemljom

Glavna nalazišta Maya, poput Palenquea u južnom Meksiku i Chichén Itzá na sjeveru, većinom su iskopana, ali druga su još uvijek pod zemljom. Čak i Tikal, najpoznatija ruševina u Gvatemali, ima humke koji skrivaju ono što bi mogli biti veliki hramovi.

Slabije posjećena nalazišta Maya, kao što su prostrani El Mirador i Uaxactún, koji se nalaze sjeverno od Tikala u džungli Petén u Gvatemali, samo su djelomično iskopani i uzbudljivo ih je posjetiti zbog osjećaja da ste otkrili nešto posebno. Belize, također, ima svoj udio u slabo iskopanim ruševinama, kao što je Altun Ha, samo 30 milja od Belize Cityja. Na ovim mjestima možete vidjeti monumentalne piramide.

deset najvećih tajni maya

Maye su voljele saune

Drevne Maye uživale su u parnim kamenim saunama. Sauna Maya još uvijek je popularna i nudi se posjetiteljima u hotelima i odmaralištima diljem svijeta Maya. Drevni gradovi Maya gradili su saune od kamena ili blata, koje su se koristile za zdravlje i duhovno ispunjenje.

Maye su kombinirale vodu s vatrenim kamenjem kako bi stvorile paru, a ponekad bi u mješavinu dodali i suho lišće. "Nakon nekog vremena primijetit ćete da se znojite", objavila je volonterka mirovnog korpusa u Gvatemali 2011. godine, "i da se sloj prljavštine, ono što oni nazivaju grasa, odvaja od vaše kože i vašeg uma".

Zemlja Maya vulkanski je aktivna

Lanac vulkana prolazi kroz Gvatemalu, i nekoliko ih je još aktivno. Iz turističkog grada Antigua Guatemala često možete vidjeti vulkan Fuego koji ispuhuje dim ili izbacuje vatrene vitice lave, osobito noću.

Nedaleko od Antigue nalazi se vulkan Pacaya, koji godinama neprestano izbija. Turistički agenti u Antigui prodaju dnevne ture na kojima možete pješice doći nekoliko metara od rastaljene lave.

Bijele rijeke prelaze preko zemlje Maya

Većina ljudi, kada govori o raftingu u Srednjoj Americi, misli na Kostariku. Ali Gvatemala ima plovidbu svjetske klase, kao što je rijeka Río Cahabón, koja ne nudi samo uzbudljiva vožnju, već i mogućnost susreta s lokalnim Mayama koji žive na obalama vodene putanje džungle. Rijeka Usumacinta teče uz granicu Meksika i Gvatemale, a riječni izleti zaustavljaju se na ruševinama kao što su Piedras Negras, na gvatemalskoj strani granice.

Krvavi sportovi bili su važni u drevnom svijetu Maya

Mnogi su gradovi Maya imali igrališta na kojima su ekipe najboljih sportaša pokušavale pobijediti jedna drugu. Teške nogometne lopte često su bile napravljene od tvrde gume, a neki znanstvenici smatraju da su u njih stavljali ljudske lubanje.

Igre su bile kulturni spektakli praćeni ljudskim žrtvama. Ne slažu se svi da su gubitnici bili ponuđeni bogovima. Vodič iz Tikale čvrsto vjeruje da su to bili pobjednici, tvrdeći da je umrijeti u Tikalu bila stvar časti.

Neke su piramide Maya izgrađene tako da odražavaju astronomske događaje

Nije tajna da su Maye bile napredni astronomi, no manje je poznato da mnoge velike građevine Maya, kao što je piramida El Castillo (Hram Kukulcan) u Chichén Itzá, odražavaju astronomske događaje.

Za vrijeme ekvinocija, valovita, "zmijolika" sjena klizi duž sjeverne strane stubišta. Uzrok tome je kut pod kojim sunce obasjava devet glavnih terasa. Također, u Chichén Itzá je El Caracol, poznat kao opservatorij, koji je povezan s orbitom Venere. Prednje stubište El Caracola usmjereno je prema najsjevernijoj poziciji Venere, a kutovi zgrade podudaraju se s položajem sunca pri izlasku u ljetnom solsticiju te zalaskom u zimskom solsticiju.

Nitko ne zna što je prouzročilo nagli pad civilizacije Maya

Počevši u osmom stoljeću i ubrzavajući u devetom, gradovi Maya naglo su se smanjili. Njihovo stanovništvo je ili umiralo ili se povlačilo iz tih velikih metropola. Kulture koje su razvile vrlo napredne sustave navodnjavanja, poljoprivrede, astronomije i gradnje, kao i složene društvene strukture, brzo su se raspale. Nitko ne zna zašto.

Neke od teorija su: jačanje rata između gradova-država Maya, prenaseljenost koja je dovela do degradacije okoliša u obliku iscrpljenog tla i klimatskih promjena koje su bile posljedica krčenja šuma. Druge teorije sugeriraju da je proširenje vladajuće klase kraljevstva i svećenika, te stalna potražnja za ekstravagancijom hramova, stvorila neravnotežu u kojoj nije više bilo dovoljno produktivnih radnika.

Vjerojatno je riječ o kombinaciji navedenih čimbenika, no možda nikada nećemo pouzdano znati.


Izvor: www.nationalgeographic.com

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci