Alen Jakovina: Moje iskustvo s mayanskim šamanom

Na svom putovanju Meksikom, Alen se susreo i s mayanskim šamanom...

Šaman Balam já Alanu je govorio o mayanskoj medicini, a zatim su zajedno objedovali

Šaman Balam já Alanu je govorio o mayanskoj medicini, a zatim su zajedno objedovali

Nebeski jaguar

Balam já – Nebeski Jaguar ime je mayanskog šamana do kojeg sam stigao makadamom kroz prašumu ljuljajući se u kombiju prema izvornom mayanskom selu. Zovu ga i ahmen, odnosno curer-ahmen, prema španjolskom nazivu za šamane. Dočekao nas je lagano ponavljajući napjev, pa s dimom tamjana i suhog bilja pročistio i umirio vibracije koje smo donijeli sa sobom.

Alen Jakovina: Putovima Maya u Meksiku

Žvakanje kore drveta

To je bila uvertira u hunabku – mayansko šamansko učenje harmoniziranja tijela, uma i okruženja, kao težnje balansu i harmoniji svih energija. Kroz priču, šaman mi je pokazao golemo poznavanje ljekovitog bilja koje su, različitim načinima pripreme, stoljećima upotrebljavali Maye. Posebno mi je zanimljiva bila prezentacija kore drveta kao jakog prirodnog anestetika.

Nakon kratkog žvakanja komadića kore osjetio sam intenzivnu obamrlost cijelih usta, koja je potrajala desetak minuta. Uz dodatak različitog drugog bilja anestetik može biti jači i dugotrajniji. Šaman se osvrnuo i na upotrebu različitih kristala, Mayama tako važnih u duhovnom uzdizanju, ali i u liječenju.

meksiko 2

Krist i kod Maya

Iako je šamanski trans u kojem se povezuje sa životinjskim i biljnim duhovima osnova kontakta s božanskim, utjecaj kršćanstva posljednjih petsto godina donio je Krista kao sina boga Sunca i njegove majke, božice Mjeseca, nositeljima današnjih vjerovanja. Osobito se ističe štovanje Gospe od Guadalupe.

Na kraju svoga pripovijedanja šaman nas je pozvao u svoju kuću pogostivši nas jednostavnim mayanskim obrokom. Okupio je svoju obitelj za zajedničko pjevanje, u kojem im se priključio i njegov pas. Šaman se nasmijao i rekao: „Došao je i moj prijatelj da vam s nama zajedno zapjeva...“

meksiko 10

Alen Jakovina

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci