7 čakri planeta Zemlje

Zemlja je živi organizam. Njene prašume, mora, planine i oceani nalik su organima koji tvore samoodrživ sustav. Na suptilnoj razini ona ima i čakre: mjesta posebne energije koja nadahnjuju mnoge svjetske putnike

Planina Fuji u Japanu Zemljina je šesta čakra ili treće oko

Planina Fuji u Japanu Zemljina je šesta čakra ili treće oko

Zemljani vorteksi - snažni energetski vrtlozi

U potrazi za sobom i onim božanskim u nama nerijetko bivamo privučeni mjestima koja odišu posebnom vibracijom te ih stoga obožavaju brojni duhovni iscjelitelji. Očekujemo da ćemo i sami ondje pronaći utjehu, da ćemo se iscijeliti ili da će naše molitve biti uslišene. No ono što takvim mjestima daje posebnu moć jesu takozvani vorteksi – snažni energetski vrtlozi koje emitira Zemlja i koji sve oko sebe opskrbljuju čistom životvornom energijom.

Da bismo bili zdravi, da bismo se kroz život kretali s lakoćom te mogli materijalizirati svoje namjere, energija u našem tijelu mora slobodno kolati. Zemljani vorteksi u tome su velika podrška jer pomažu da se energija u našem tijelu spušta, da prodre do najnižeg – zemljanog – te da se potom vrati do najvišeg – božanskog. Stoga su vorteksi ujedno i svojevrsni portali prema božanskome.

Svaka ideja, misao ili namjera odaslana na takvim mjestima dobiva snažan energetski poticaj, pa se najčešće s lakoćom i ostvaruje. Drevni mudraci to su znali, pa su brojna vjerska središta i nastala upravo na takvim mjestima, što je religijama omogućilo prosperitet. Baš kao što naše tijelo ima sedam glavnih energetskih centara, od kojih svaki ima specifičnu funkciju, tako i na zemaljskoj kugli postoji sedam glavnih energetskih središta. Iako i među stručnjacima za te suptilne energije Zemlje (geomantima) postoje određena mimoilaženja, većina njih slaže se da su glavni energetski centri sljedeći:

grand canyonGrand Canyon putMachu Picchu

1. čakra: Grand Canyon – Arizona, SAD

Ovo područje prvoga energetskog centra nastanjuje indijansko pleme Hopi, što znači „miroljubivi“. Ono je u izravnoj opoziciji s planinom Kailash na Tibetu, koja se smatra sedmim zemaljskim centrom. Zanimljivo je da indijanska i tibetska kultura imaju mnogo toga zajedničkog, čak su im i jezici slični, te se vjeruje da potječu iz istog plemena. Ova dva centra, kao korijenski i krunski, spona su između zemaljskog i nebeskog principa. Preko te spone naše ideje dobivaju božansku podršku u realizaciji.

2. čakra: Machu Picchu – Peru

Ovo se mjesto naziva i „izgubljenim gradom Inka“, a rijeka koja teče dolinom ispod planine glavni je izvor rijeke Amazone, koja preko vode Zemlji daje život. Grad je izgrađen oko 1300. godine, ali je ostao skriven sve do 1911. godine. Mnogi smatraju da je bio napušten i zaboravljen 400 godina, prije nego što su carstvo Inka pokorili Španjolci. Vezuje se uz drugi centar, centar seksualnosti i kreacije (života).

putUluru  putGlastonbury Tor

3. čakra: Uluru – Australija

Za australske Aboridžine Uluru je sveta planina na kojoj su, kako se vjeruje, uslišene mnoge njihove molitve. Uluru je najveći kameni monolit na svijetu, koji još zovu „Kameno brdo“ i dio je Nacionalnog parka Kata Tjuta. Vjeruje se da uravnotežuje i snaži osobnost, koja je u tijelu smještena uz treći centar.

4. čakra: Glastonbury Tor – Engleska

U izravnom prijevodu s keltskog tor znači „stožasto brdo“, a uz njega se vežu brojne keltske i druidske legende te legende o kralju Arturu. Vjeruje se da je na tom području bio smješten Avalon – otok iz legende o kralju Arturu. Ovo je središnji energetski vorteks, koji djeluje na sve centre. Tu ulogu u tijelu ima srce, koje, kada je otvoreno, emitira jako torzijsko polje iscjeljujući nas i od najtežih oboljenja.

5. čakra: piramide u Gizi – Egipat

Ovo je centar drevne staroegipatske civilizacije, a nalazi se nedaleko od Kaira. Giza je nekada bila nulti meridijan, referentna točka za određivanje geografske dužine, čija je početna točka bila Keopsova piramida. Mnogi smatraju da je jak energetski vorteks i planina Sinaj, važno mjesto svih kršćana. U tijelu se vezuje uz grlo, a središte je komunikacije i naših odluka.

putGiza putovanjeKailash

6. čakra: planina Fuji – Japan

Ova je planina jedna od glavnih inspiracija japanske umjetnosti. Kao oličenje čiste svetosti, ona je središnje mjesto japanskih zen majstora, koji na nju meditiraju. U tijelu se vezuje uz šesti centar, centar trećeg oka, koji nam omogućava da stvari vidimo jasnije, što se postiže upravo meditacijom.

7. čakra: planina Kailash – Tibet

Ovaj himalajski vrh kruna je svijeta. Svet je za budiste, hinduiste i jainiste, a posjećuju ga i brojni zapadnjaci u potrazi za alternativnim životnim i duhovnim rješenjima. Uz njega se veže i priča o pojavljivanju i boravku legendarnoga indijskog sveca Mahavatara Babajija. U tijelu se vezuje uz sedmi, krunski centar, koji je naša izravna spona s božanskim.

Egli Ilić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci