Zdrav život u vlastitom domu

Prošla je godina naše domove pretvorila u urede, učionice i teretane, a oni će to ponovno biti i ove jeseni. Uskoro ćemo sve više vremena provoditi u zatvorenom prostoru pa je važno osigurati dovoljno dnevnog svjetla i svježeg zraka, ugodnu temperaturu i razinu vlažnosti jer svi ti elementi utječu na zdravlje i raspoloženje, a time i na produktivnost

Interijer blagotvornog djelovanja

Prošla je godina od naših domova – naših prostora za opuštanje od svih dnevnih obaveza – stvorila urede, učionice i teretane, što će ponovno biti i ove jeseni. Pandemija ne jenjava, vremenske prilike uskoro će nas spriječiti u provođenju vremena na otvorenom, a zdravlje je i dalje u prvom planu.

Glavnu ulogu sada imaju unutarnji prostori, koje moramo učiniti što zdravijima i prilagoditi ih svim potrebama modernog života. Količina dnevnog svjetla, prozračnost stana, ugodna temperatura i razina vlage – sve su to elementi koji utječu na zdravlje organizma, wellbeing i raspoloženje, a samim time i na produktivnost.

velux9

Interijer u kojem ove sezone boravimo trebao bi na nas djelovati poput blagog ljetnog dana – utjecati na um, opustiti tijelo i blagotvorno djelovati na zdravlje organizma. U prijevodu to znači da bi prostor trebao biti pun svježeg zraka i svjetla jer sunce pozitivno utječe na nas i kad ga ne osjetimo direktno na koži.

Maksimalna svjetlost, ali samo po danu

Iako je tijekom dana važno da su prostorije u kojima boravite pune svjetlosti kako bi naše tijelo imalo optimalan dnevni ritam, noću je, pak, bitno da je spavaća soba u potpunosti zamračena.

Sunčeva svjetlost utječe na naše raspoloženje, a manjak nas može učiniti letargičnima i loše volje. Jutarnje sunce koje prolazi kroz prozor može pomoći da se lakše probudimo, kao što zalazak sunca može dati znak organizmu da je vrijeme za san i prikupljanje energije.

velux4

Svjež zrak kod kuće

Gotovo 80 posto Europljana živi u vlažnom i nezdravom okruženju. Jedan način kako se oni koji žive u zgradama mogu boriti s tim problemom jest i redovito prozračivanje prostora. Zrak u zatvorenim prostorima može biti i do pet puta zagađeniji nego onaj vani, a glavni su "krivci" kuhanje, čišćenje, tuširanje, sušenje rublja, svijeće pa čak i vi – spavanje i disanje mogu uzrokovati onečišćenje zraka. Strujanje zraka može, također, smanjiti pojavu virusa pa je tijekom pandemije ovaj savjet posebno vrijedan.

Iako šest od 10 ljudi ne prozračuje prostorije svojeg doma dovoljno, to je vrlo jednostavan zadatak – napravite naviku od toga da otvorite prozor dok obavljate skincare rutinu u kupaonici, poziv ili čekate da se zagrije voda za kavu. Učinite to tri do četiri puta dnevno, na 10 do 15 minuta, jer će ta količina svježeg zraka biti dovoljna da vaš dom postane zdravije mjesto.

velux

Produktivnost i u kućnom uredu

Istraživanja su pokazala kako su oni koji borave u uredskim prostorima i školama češće, zbog loše kvalitete zraka, manje produktivni od onih koji iste zadatke obavljaju u prostorima koji su dobro provjetreni. U kućnom uredu s lakoćom možete stvoriti dobru radnu atmosferu: stol privucite blizu prozora ili ispod njega, ako imate krovne prozore, kako biste bili izloženi danjem svjetlu. Svjetlost će utjecati na radnu učinkovitost i bolje raspoloženje.

velux8

Kvalitetan san

Dobar je san predispozicija boljeg raspoloženja i zdravlja, a pravilna izmjena dana i noći omogućit će vašem organizmu da ima pravilan obrazac spavanja. Zato, iako preko dana trebate biti u prostorijama koje su pune svjetla, noću je bitno da ništa ne ometa san. I noću postoje izvori svjetla poput punog Mjeseca koji mogu poremetiti san pa su sjenila za prozore vaš najbolji prijatelj koji će osigurati potpuni mrak.

Bitno je, također, prije spavanja provjetriti sobu kako bi u prostor ušao svjež zrak i postigla se optimalna temperatura za spavanje, kao i smanjiti količinu vremena koju provodite na pametnom telefonu i računalu, osim ako njima ne regulirate uređaje koji pomažu u održavanju doma zdravijim.

velux10

Pametan dom

Do 2023. godine broj pametnih domova diljem svijeta prijeći će brojku od 300 milijuna, a razlog koji se krije iza toga je jednostavan. Smart home automatski ispunjava zadatke koje bismo inače sami radili, poput otvaranja prozora, a upravljanje ne zahtijeva puno muke – uređaji se mogu kontrolirati čak i izvan doma, glasovnim naredbama, pomoću aplikacija, umjetnom inteligencijom... Sve to omogućava da vaš dom misli umjesto vas i tako postaje ugodnije mjesto za boravak.

Smart home proizvodi monitoriraju kvalitetu zraka te otvaraju krovne prozore i ostale otvore kako bi svjež zrak ušao u sobu, a osim toga VELUX ACTIVE pametni prozori povezani su sa sustavom Netatmo i sami će provjeravati vremensku prognozu te putem senzora pratiti unutrašnju temperaturu, vlagu i koncentraciju CO2. VELUX INTEGRA krovne prozore možete kontrolirati i dodirom na smart phone, glasovnom kontrolom ili putem pametnih zvučnika, koji omogućavaju da podignete ili spustite sjenila samo riječima ili, pak, namjestite da se ujutro podignu nekoliko minuta prije budilice kako biste se nježno probudili.

Sve ove komponente zajedno mogu pomoći u tome da bolje spavate, bolje radite i budete bolje rasploženi, a samim time da vodite zdrav život – kod kuće.

velux6

Promo

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci