Volontiranje daje krila

Putovanje u zemlje čuda na Dekici za snove je uspjelo

U petak je održano treće izdanje Dekice za snove, događaja koji jednom godišnje u sklopu manifestacije Hrvatska volontira spaja djecu s prirodom, knjigom i volontiranjem. Na druženju na zelenim površinama Zagreba, Sesveta, Dugog Sela, Laduča i Varaždina okupilo se preko 700 sudionika – od onih najmlađih iz vrtićkih skupina, osnovnoškolaca do gimnazijalaca.

U Dekici za snove na 13 lokacija uživali su i profesori, volonteri udruge Smiješak za sve i iz INA-e i te brojne osobe iz javnog života.

Volontiranje daje krilaVolontiranje daje krila

Na zelenoj površini parka Ribnjak prvašićima OŠ Ivana Gorana Kovačića pravo iznenađenje priredio je poznati književnik Mladen Kušec. Na Smiješkovim dekicama čitao im je priče iz svoje još neobjavljene knjige o zagrebačkim medvjedićima, iz knjige Dobar dan te im odrecitirao svoju prekrasnu pjesmu Volim te. Prvašići OŠ Tina Ujevića gutali su svaku riječ jedne od najpoznatijih autorica za djecu i mlade Sanja Pilić koja ih je zabavljala svojim pričama o Maši.

Uz spisateljicu za djecu Dijanu Merey Sarajliju, sanjarili su i putovali na krilima mašte polaznici OŠ Ivana Meštrovića i Dječjeg vrtića Jarun. Dok su djeca i odgajatelji Dječjeg vrtića Miriam Weiller s učenicima i profesoricom XV. gimnazije uživali u pričama na Vranyczanyjevoj poljani, a druženje uz knjige uveličali su im i glumci Vanja Matujec i Alen Šalinović te mlada operna pjevačica Buga Marija Šimić. A i djeca Osnovne Škole Sesvete su uživali u društvu Gorana Malusa, glumca Kazališta Komedije.

Posebno smo ponosni na učenike Prve gimnazije Varaždin koji su na našim dekicama za snove prvi puta dosad u parku Vatroslava Jagića čitali mališanima iz Dječjeg vrtića u Kozarčevoj i učenicima 1. i 2. razreda osnovne škole. A iznimno smo sretni što su ove godine na putovanju u zemlju snova sudjelovali i štićeniciDječjeg doma Laduč za djecu bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Ideja je genijalna, složili su se mnogi, a djeca su na kraju druženja oduševljeno zapitkivala hoće li se ovakav susret uskoro ponoviti.

To nam je najbolji pokazatelj da smo uspjeli u zadatku koji smo si zadali, a to je promovirati čitanje, druženje i volontiranje. Sve ono što polako nestaje zbog pretjerane uporabe pametnih telefona i računala, slažu se u udruzi Smiješak za sve koja je u petak paralelno s Dekicom za snove organizirala još jednu veliku akciju Za ljepši Stančić.

U sklopu manifestacije Hrvatska volontira udruga Smiješak za sve povela je svoje korporativne volontere iz INA-e, Addiko Banke Hrvatska, i tvrtke PwC Croatia u Dugo Selo gdje se nalazi Centar za za rehabilitaciju Stančić čiji štićenici se zbog zdravstvenih, tjelesnih i mentalnih poteškoća ne mogu brinuti za veliki park koji ih okružuje. Stoga su im volonteri u samo nekoliko sati svojim vrijednim radom pokosili travu, uklonili korov i bršljan, kao i stare grane i uvelo lišće. Kada ih volonteri Smiješka za sve u sklopu projekta Danas sam tu! Za tebe! idući put izvedu u šetnju, boravak u predivno uređenoj prirodi učinit će im druženje još ljepšim.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci