Promo

Ulje s pet zvjezdica!

Svi u kuhinji imamo barem nekoliko boca različitih ulja za pripremu hrane, a zbog neutralna okusa među njima se u pravilu uvijek nađe suncokretovo ulje. Otkrivamo vam jedan multitalent koji će vas oduševiti

Najviše vitamina E, plus A i D

Lagano i neutralna okusa, suncokretovo ulje može biti sastojak tako različitih jela da mnogima postaje masnoća koju najčešće upotrebljavaju (a da toga možda i nisu svjesni). Zato je važno da je to ulje kvalitetno – a upravo je takvo Zvijezda suncokretovo ulje 5+.

Među svim uljima suncokretovo sadrži najviše vitamina E, važnog antioksidansa koji nas štiti od slobodnih radikala, te je jedno od ulja s najvećim udjelom višestruko nezasićenih masnih kiselina (69 posto, uz 20 posto jednostruko nezasićenih te 11 posto zasićenih masnoća). Zvijezda suncokretovo ulje 5+ usto je obogaćeno vitaminima A i D.

U slasticama uspješno zamjenjuje maslac

Obogaćivanje namirnica vitaminom D iznimno je važno jer je ustanovljeno da brojni Europljani pate od manjka vitamina D (govori se o 30 do čak 60 posto stanovnika, ovisno o dijelu Europe). Tako ćemo tim uljem u organizam unijeti važne vitamine topive u mastima, bilo da njime jednostavno začinimo salatu ili drugo povrće, bilo da ga upotrijebimo za pripremu dresinga, umaka (majoneza je bez njega praktično nezamisliva), marinada ili pak za kuhanje.

Dobro podnosi zagrijavanje pa se na njemu može i pržiti, no želimo li sačuvati zdrave hranjive tvari, trebamo paziti da temperatura ne prijeđe 180 Celzijevih stupnjeva. Zahvaljujući diskretnoj aromi suncokretova ulja, njegova se uporaba proteže i na pripremu slastica, gdje se također pokazuje kao multitalent te uspješno zamjenjuje maslac (umjesto 100 g maslaca uzmite 80 g ulja).

Biskviti ispečeni s njim lagani su i rahli te dugo zadržavaju sočnost, dizanim tijestima daje mekoću, a može se upotrijebiti i za prhko tijesto za pite, tartove i krostate, čak i za kekse. To dokazuje i naš recept koji svakako morate isprobati...


Lagani čokoladni kolač

Smjesu za ovaj kolač napravit ćete brzo i u samo jednoj posudi. Možete je obogatiti dodavanjem dvije žlice kreme s lješnjacima. Umjesto glazure, kolač možete samo lagano posuti šećerom u prahu


čokoladna torta75 g tamne čokolade

200 g glatkog brašna

1 paketić praška za pecivo

100 g svijetlog smeđeg šećera

prstohvat soli

100 ml Zvijezda suncokretova ulja 5+

150 ml mlijeka ili biljnog mlijeka


Za glazuru
:

100 g čokolade za kuhanje

žlica Zvijezda suncokretova ulja 5+


Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Dno kalupa za tortu promjera 24 cm obložite papirom za pečenje. Čokoladu natrgajte na komadiće i stavite u posudu na pari da se rastopi. Za to vrijeme u zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo.

Umiješajte smeđi šećer i prstohvat soli. Dodajte suncokretovo ulje i mlijeko te rastopljenu čokoladu i promiješajte tako da se svi sastojci dobro povežu. Smjesu ulijte u kalup, poravnajte površinu i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice pa prelijte glazurom: na pari rastopite čokoladu za kuhanje sa žlicom suncokretova ulja. Ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja.

Preporučujemo

Ostali članci