Rujan u Lovincu započinje biciklijadom Srce Velebita – uspon na Tulove grede

Lovinački kraj postaje nezaobilazno mjesto dobrih vibracija za sve ljubitelje netaknute prirode, bicikliranja i planinarenja. Pridružite se i uvjerite koliko neotkrivene ljepote vas čeka ako izaberete izlaz Sveti Rok na autocesti Dalmatina. Jesen u Lici posebno je lijepa s obiljem sočnog voća, ličkog krumpira, mirisnim livadama i paletom svih boja nepreglednih šuma Velebita

Rujanska biciklijada Srce Velebita- Uspon na Tulove grede (10. - 12.9.) već prvi dan, u petak 10.9., nudi novi izazov bike & hike Sveto Brdo, po mnogima najljepši vrh Velebita. Biciklima se vozi jednom od novo probijenih šumskih cesta nakon čega slijedi uspon do skloništa Dušice te dva sata napornog uspona na Sveto Brdo gdje najupornije čeka nagrada- nezaboravan 360˚ pogled na obalu i mnogobrojne otoke Jadranskog mora s jedne strane te unutrašnjost Like s druge strane.

Svaki dan sudionici biciklijade mogu birati između tri ponuđene biciklističke ture, od kojih je jedna uvijek kombinacija bicikliranja i planinarenja. Tako u petak 10.9. sudionici mogu birati i laganu obiteljsku stazu Suvajski bunari (35 km) te tešku stazu Mile vode (65 km).

51227934742_47e6a941e1_h

Subota je već tradicionalno rezervirana za najpopularniju turu Winnetou kojom se Majstorskom cestom, zaštićenim kulturnim dobrom, dolazi do prijevoja Mali Alan nakon kojeg slijedi spust na more i povratak kombijima. U subotu sudionici mogu izabrati i laganu obiteljsku stazu do Zira uz mogućnost pješačkog uspona na sam vrh ili bike & hike Tulove grede, jedan od najljepših i najčešće fotografiranih vrhova Južnog Velebita. Tulove grede su zbog svoje iznimne ljepote bile jedna od lokacija na kojoj su je sniman film Winnetou 60-ih godina 20.stoljeća. Zaljubljenici u priču Karla Maya o velikom prijateljstvu indijanskog poglavice i „bijelog“ čovjeka i danas posjećuju ovo mjesto. Stoga je najpopularnija staza Srca Velebita dobila ime po indijanskom poglavici Winnetouu.

Za sve koji žele znati više, tijekom biciklijade GIANT organizira servisnu radionicu na kojoj polaznici mogu naučiti promijeniti gumu, popraviti lanac i slične manje popravke. Svi koji su prošli iskustvo gumi defekta  tijekom bicikliranja bespućima Velebita znaju koliko je to korisno.

51229404549_ec3d482e1c_b

Po završetku subotnjih tura svi se sudionici okupljaju na Izletištu Cvituša gdje se nude razni lički gastro specijaliteti, a organizirana je i prodajna izložba ličkih OPG-ova.

OPG Raspjevane koze nudi prvoklasni kozji sir i posebno izrađene sapune od kozjeg mlijeka baš kao i domaće ljekovite napitke protiv kašlja koji će dobro doći u zimskim danima.

OPG Naša farma mlade obitelji iz Splita koja se doselila u Raduč pored Lovinca nudi organske maline i džemove i sirup od malina koji svojim okusom podsjeća na malinovac našeg djetinjstva te organsko povrće.  

Destilerija Pavelić nudi vrhunske rakije i likere proizvedene na tradicionalan način. Posebno će vas iznenaditi povezanost rakije od kruške jesenke (tepke) i carice Marije Terezije koja je naredila svim hrvatskim kućanstvima u dijelu Habsburške monarhije da moraju posaditi jedno stablo sorte kruške zbog zdravlja i nataliteta, a one koji su se oglušili na tu naredbu žandari su pretepli (istukli) pa je ova kruška tako dobila naziv tepka.  Vjerujemo da ova jedinstvena autohtona kruškovača može i danas pomoći tim više što se na Izletištu Cvituša dočekuju i najljepše večeri uz vatru na otvorenom kaminu pod nebom s tisućama zvijezda i pogledom na brdo Cvituša.

51229475466_ee95a3b12b_h

Nedjelja 12.9. rezervirana je za utrku XCM Srce Velebita za licencirane natjecatelje, a za ostale sudionike biciklijade organizirane su atraktivne staze River Deep Mountain High, lagana staza od 40 km s posjetom Bakovcu, jednom od najljepših izvora u Lovincu, Pilar, srednje teška staza od 40 km te Lička polja, lagana obiteljska staza od 35 km na kojoj sudionici mogu brati samoniklo začinsko bilje, uživati u novouređenom izvoru Banica te posjetiti neki od lokalnih OPG-ova.

Detaljne informacije, GPX tragovi trasa, prijavni obrasci za biciklijadu i Utrku se nalaze na www.srcevelebita.hr

 

Promo

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci