Psihoterapija za osvještavanje vlastitih snaga

Uloga psihoterapeuta nije u tome da s pozicije moći i autoriteta govori klijentima što bi trebali napraviti, nego da potiče njihove sposobnosti da sami pronalaze rješenja, ističe riječka psihoterapeutkinja i socijalna pedagoginja Aleksandra Drezga koja je specijalizirala kibernetiku i sistemsku psihoterapiju. Upoznajte njezin način rada i pristupa klijentima

"Psihoterapija često započinje tako da se ustanovi određeni „poremećaj“, odnosno dijagnoza, te se prema tome provodi psihoterapijski tretman. No, dugogodišnje iskustvo poučilo me da ne postoji određena kategorija u koju bih uklopila pojedinu osobu, niti postoji univerzalan pristup za kategorije nazvane „poremećajima“.

Svatko je poseban i jedinstven, s vlastitim vrijednostima, snagama i mogućnostima. Stoga svoj rad ne temeljim na dijagnozama, nego ponajprije na prepoznavanju i uvažavanju jedinstvenosti svake osobe. Uloga psihoterapeuta nije u tome da s pozicije moći i autoriteta govori klijentima što bi trebali napraviti, nego da potiče njihove sposobnosti da sami pronalaze rješenja - ističe riječka psihoterapeutkinja i socijalna pedagoginja Aleksandra Drezga koja je specijalizirala kibernetiku i sistemsku psihoterapiju.

Riječ je o cjelovitom pristupu koji polazi od toga da je sama osoba najveći i jedini ekspert za svoj život, pa psihoterapeut nastoji „gledati očima“ i „govoriti jezikom“ te osobe da bi otkrio kako je problem nastao i kako ga razriješiti.

„S klijentom sam cijelo vrijeme u dijalogu kroz koji oboje dobivamo nove uvide, učeći jedno od drugoga. Moja je zadaća da kroz taj dijalog potaknem osobu da osvijesti koje mogućnosti ima, spozna što je dobro za nju i odluči što će učiniti. U dogovoru s osobom, u psihoterapiju, po potrebi, uključujemo sisteme koji u njezinu životu imaju značajnu ulogu: primjerice, obitelj, školu, partnera...

Također, po potrebi, možemo provoditi hipnoterapiju. Kroz dijalog u transu, odnosno hipnozu tijekom koje osoba ima potpunu kontrolu, aktiviraju se njezine nesvjesne snage i sposobnosti“, objašnjava psihoterapeutkinja iza koje je više od 15 godina kliničkog iskustva u radu s djecom, mladima, odraslima, parovima i obiteljima.

Među ostalim, Aleksandra Drezga bavi se djecom i mladima s emocionalnim poteškoćama i djecom s poteškoćama na planu ponašanja, kao i poteškoćama u učenju i socijalizaciji te s blažim poremećajima iz autističnog spektra i blažim intelektualnim poteškoćama.

Aleksandra Drezga

U radu s odraslima bavi se psihičkim smetnjama, kao i poteškoćama u odnosima, a ima i višegodišnje iskustvo u radu sa žrtvama obiteljskog nasilja te osobama oboljelim od karcinoma dojke i drugih malignih bolesti.

Osim psihoterapije uživo u novootvorenoj ordinaciji Privatna psihoterapijska praksa AD u Rijeci, Aleksandra Drezga, po potrebi, provodi psihoterapiju i u kućnim posjetima, kao i online psihoterapiju putem videopoziva.

Više o radu Aleksandre Drezge saznajte ovdje.

Promo

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci