Promo

Ljubav prema hrani se razvija već u samim početcima dohrane

Jeste li svjesni da je dohrana puno više od uvođenja novih namirnica i okusa u djetetov jelovnik?

Novosti za bebu

Uvođenje dohrane nije nimalo lak zadatak. Muče vas različite brige, od toga koju namirnicu odabrati, na koji je način pripremiti, koja je količina bebi dovoljna, osigurava li ta hrana djetetu sve što mu je potrebno, ima li u priređenom obroku dovoljno energije, kada beba ponovno treba jesti.

Jeste li svjesni da dohrana nije samo uvođenje novih namirnica u djetetov jelovnik? Dohrana je prvi korak kojim stvaramo i razvijamo djetetov odnos prema hrani i budimo njegovu svjesnost o tome kada, što i kako treba jesti. Nije ni bebama lako, moraju se priviknuti na nove okuse, naučiti gutati i žvakati, koristiti pribor za jelo (žličicu, čašicu), prihvatiti raspored dnevnih obroka i hranjenje za stolom, a uz to i uživati u svakom zalogaju.

Istraživanje hrane

Bebe tek moraju naučiti gutati, pa im je lakše nove namirnice probati u kašastom obliku, međutim vrlo je važno postupno smanjivati stupanj usitnjavanja hrane kako bi se dijete naučilo žvakati. Žvakanje hranu čini probavljivijom, stvara duži osjećaj sitosti i osigurava pravilan rad probavnog sustava djeteta. 

Osim navikavanja na pribor preporuka je bebi dozvoliti da hranu prima i prstićima. Na taj će način dijete osjetiti teksturu hrane, njenu temperaturu, potaknuti znatiželju, uživati u otkrivanju nove hrane, ali i potaknuti lučenje probavnih sokova i prije nego hrana dotakne nepce.

Mirisi kreiraju uspomene

Mirisi, okusi i boje hrane kreiraju dugotrajne uspomene, bude emocije, potiču apetit. Svaki pokušaj davanja nove hrane djetetu detaljno analizirajte. Sviđa li se vašem mališanu hrana žarkijih boja, voli li više mekšu ili tvrđu hranu, kako reagira na miris obroka, koji okusi su mu najdraži.

Već po rođenju vaša beba ima razvijen osjet okusa i mirisa. Okusom se beba služi za upoznavanje okoline, osjetom mirisa vaše novorođenče traži put prema hrani i točno zna gdje se vi nalazite, te prepoznaje miris vašeg mlijeka. Jačina osjeta okusa i mirisa najjača je u djetinjstvu, dok se starenjem pomalo smanjuje.

Po rođenju beba ima naglašenu osjetljivost za slatke okuse (radi slatkastog okusa majčinog mlijeka), dok se ostali okusi hrane (slano, gorko i kiselo) postepeno razvijaju kušanjem različitih vrsta namirnica.

Imajte na umu da vi sudjelujete u razvoju okusa vaše bebe i ako ih od prvih dana naučite na određeni okus, vjerojatno će on ostati urezan u sjećanje i utjecati na stvaranje prehrambenih navika i odnosa prema hrani tijekom odrastanja i kasnije u životu. I vaše će dijete još dugo pamtiti mirise, okuse, boje i teksture prvih namirnica, ali isto tako kategorizirati hranu kao ukusnu ili neukusnu.

Stvaranje zdravih navika

Prilikom uvođenja dohrane vaše dijete usvojit će i naviku redovitog hranjena i pravilnih razmaka između obroka. Već od najranije dobi, svako dijete uči prepoznavati unutarnje signale gladi i sitosti komunicirajući ih sa svojom okolinom pojačanim interesom za hranu kada je gladno ili odbijanjem hrane kada je sito.

Da bi djetetova pažnja bila usmjerena na hranu potrebno je odabrati mirno mjesto za hranjenje i smanjiti broj podražaja koji sprečavaju dijete da bude usredotočeno (ugasite televizor ili mobitel, sklonite djetetove omiljene igračke, ne pripremajte mnogo različitih jela za isti obrok). Osigurajte djetetu mirnu atmosferu i njegujte običaje zajedničkih obiteljskih obroka za stolom kako bi postale dio djetetovih uspomena na sretno odrastanje.

Kašice s provjerenim i sigurnim sastojcima

Gotove kašice u staklenkama olakšat će period prilagodbe, osigurati energetski i Bebivita kasicaprehrambeno izbalansiran obrok, a velika prednost je i to što je obrok unaprijed pripremljen, potrebno ga je samo ponijeti sa sobom na izlet ili put…

Bebivita kašice za bebe, prave su male riznice svih gradivnih tvari, od bjelančevina i masti, do vitamina i minerala.

Jeste li znali da Bebivita dječje kašice prolaze kroz čak 260 kontrola? Provjereni i sigurni sastojci i optimalan unos gradivnih tvari posebno su važni za bebe. Bebivita mališanima pruža temelj za zdrav razvoj, a mamama sigurnost da su i ovoga puta izabrale izvrstan obrok za svoje male gurmane!

 

dr.sci. Mihela Dujmović, nutricionistkinja

Ostali članci