Promo

Kako vam tehnologija može spasiti život

Jeste li spremne – sjediti manje, više se kretati, jesti zdravije, spavati osam sati u komadu – prihvatiti nove životne navike kako biste postale sretnije i zdravije? Ako želite promijeniti neku od ovih ili sličnu životnu naviku, morate znati da put do uspjeha započinje malim koracima...

Na tom putu vam itekako može pomoći i nosiva tehnologija – različiti gadgeti koje nosite na sebi opremljeni senzorima poput sportskih satova, pametnih narukvica i mjerača koje prije kupnje vrijedi provjeriti i usporediti na Jeftinije.hr, portalu specijaliziranom za online kupovinu i usporedbu proizvoda u brojnim web trgovinama.

U nosivu tehnologiju ubrajamo pametne elektroničke uređaje koji se mogu nositi na tijelu i koje koristimo za mjerenje raznih zdravstvenih i fitnes parametara. U sebi imaju ugrađene senzore koji mjere razne parametre, a koje uz pomoć aplikacije možete pratiti i provjeravati na svom pametnom telefonu.  

Najpopularniji primjerci su brojni pametni satovi, pedometri odnosno sportski satovi i mjerači, a neki od najpoznatijih brandova su Apple Watch, Polar, Fitbit i Garmin.

Nosiva tehnologija – kada, zašto i za koga?

Riješiti se nezdravih navika nije lagan zadatak, a većina nas obično posustane već na prvoj dionici. Stručnjaci kažu da je to zbog postavljanja nerealnih ciljeva, naime svaka velika promjena trebala bi započeti malim korakom i neznatnim odstupanjem od vaših trenutnih navika.

Recimo na primjer, da želite sjediti manje i više se kretati. Nemojte za cilj odmah postaviti odlazak u teretanu pet puta tjedno jer je to sigurno preveliko odstupanje od vaših dosadašnjih navika i vrlo vjerojatno nećete uspjeti održati ga. Umjesto toga:

  • Nabavite pedometar ili sličan fitnes mjerač
  • Napravite 10.000 koraka na dan – umjesto dizala krenite stepenicama, parkirajte dalje od ulaza, prošetajte se za vrijeme pauze na poslu
  • Sa prijateljicom dogovorite 30-minutnu šetnju u iduća tri dana

Unatoč tome što će većina nas za neostvarivanje nekog cilja okriviti nedostatak samokontrole, znanstvena istraživanja nepobitno pokazuju kako kod promjene ponašanja ili nekih životnih navika samokontrola ne igra tako značajnu ulogu – dapače, vrlo vjerojatno će sabotirati naš trud. Ključ uspjeha je u postavljanju mali realnih ciljeva koje s lakoćom možemo ostvariti i tako malo pomalo koračati prema cilju.

Za doći do cilja nije na odmet imati i prihvatiti pomoć pa razmislite o tome da investirate u jedan kvalitetan sportski sat ili mjerač. Ovo su trenutno najpopularniji modeli:

1.   Polar A360

Polar je već poznato ime kada je riječ o fitnes mjeračima, a Polar A360 model koji se može kupiti i u domaćim web trgovinama (provjerite ponude na Jeftinije.hr, portalu specijaliziranom za usporedbu ponuda i cijena) po mnogima je trenutno najbolji model.

Ovaj otporan i izdržljiv mjerač pratit će vas 24 sata na dan sedam dana u tjednu i mjeriti vježbanje, korake, udaljenost, potrošene kalorije pa čak i kvalitetu sna. Ako vam je više stalo do kvalitete podataka nego do samog dizajna mjerača, ovo bi mogao biti pravi model za vas.

Ima poprilično veliki ekran na kojemu je lako i jednostavno pratiti sve parametre, a na pametni telefon možete skinuti i Polar fitnes aplikaciju kroz koju možete detaljnije pratiti trening i sve aktivnosti i voditi dnevnik treninga. Osim svega, mjerač je i vodootporan pa ga možete koristiti i za vrijeme plivanja ili drugih vodenih aktivnosti.

garmin

PROVJERI SVE POLAR MJERAČE  »

2.   Fitbit Alta

I Fitbit je svima već poznato ime, a Alta model je odličan izbor ako želite pratiti svoje aktivnosti na jedan vrlo jednostavan i diskretan način. Altu odlikuje minimalistički dizajn koji je vrlo elegantan i funkcionalan.

S Fitbit Altom mogu se mjeriti otkucaji srca, razina kardio treninga, svakodnevno sagorijevanje kalorija, faze sna i kvaliteta sna, može vas voditi kroz vježbe disanja, mjeriti udaljenost, brzinu pa čak i unositi i pratiti svakodnevni obroci. Fitbit Alta ima i opciju praćenja menstrualnog ciklusa i drugih parametara ženskog zdravlja.

Alta je vodootporan fitnes mjerač, a osim uobičajenih mjerenja svakodnevnih aktivnost putem Alte se mogu obavljati pozivi, slati poruke i provjeravati kalendar – sve to sa nekoliko dodira ekrana. Fitbit Alta je dostupna i u domaćim web trgovinama, a sve ponude i cijene provjerite na portalu Jeftinije.hr.

garmin

PROVJERI SVE FITBIT MJERAČE »

3.   Garmin Vivofit

Jedino po čemu se ovaj fitnes mjerač ne ističe u odnosu na druge slične mjerače je po pitanju dizajna i estetike – i to mu dapače ide u prilog! Malen i gotovo neprimjetan fitnes mjerač ne veći od prosječne narukvice, izdvaja se od ostalih prema jednoj karakteristici – trajanju baterije.

Vivofit naime nije potrebno puniti jer umjesto punjive baterije koristi baterije, kao one u satovima, koje provjereno mogu trajati duže od jedne godine. Garmin Viviofit se može vrlo povoljno nabaviti i u domaćim web trgovinama, a u usporedbi s konkurentima ima nekoliko iznenađujućih karakteristika.

Ovaj fitnes mjerač prati kvalitetu sna, broji kalorije i mjeri sve aktivnosti koje obavite na nogama. Za razliku od drugih mjerača u mjerenjima razlikuje aktivnosti koje obavite na nogama od npr. bicikliranja ili plivanja, a osim razlike u aktivnostima, mjeri i intenzitet vaših treninga. 

garmin

PROVJERI SVE GARMIN MJERAČE »

Pametni inhalatori, grudnjaci koji mogu otkriti rak, uređaji koji mjere nepravilnosti rada srca

O najpopularnijim modelima ćemo u nastavku, ali prije toga vrijedi napomenuti da nosiva tehnologija, posebno ona koja je u službi ženskog zdravlja, ide puno dalje od sportskih satova i satova mjerača.

Naime, potiho na tržište dolaze i potpuno drugačiji koncepti nosive tehnologije kao specijaliziranih, preciznih i snažnih zdravstvenih alata. Od početka dominacije pametnih telefona, znanstvenici i dizajneri rade na zdravstvenoj/medicinskoj primjeni raznih senzora koji se mogu staviti na tijelo, a koji će istovremeno biti povezani s našim pametnim telefonima.

Tako se na tržištu danas mogu pronaći pametni inhalator - Air Louisville koji uz pomoć različitih senzora mjeri onečišćenja u zraku, rezultati mjerenja su javno dostupni podaci koji posljedično pomažu smanjiti broj hitnih upotreba inhalatora. Pametni grudnjak – iTBra koji može zabilježiti promjene u tkivu dojki, povezan je s računalom ili pametnim telefonom na kojem se prikupljaju svi podaci o korisnici koji se naravno jednostavno i brzo mogu podijeliti s liječnicima. Navodno dokazano smanjuje broj nepotrebnih i skupih kontrolnih pretraga i biopsija.

Tu su i proizvodi poput KardiaMobile i KardiaBand koji svojim korisnicima omogućuju praćenje nepravilnih električnih impulsa kod otkucaja srca. Uređaji su uspjeli zamijeniti skupe bolničke testove očitavanjima koja se izvrše bilo kada u samo 30 sekundi. Mjeri otkucaje srca, rezultate vizualno prikazuje korisniku te ga obavještava o eventualnoj aritmiji.

Zanimljiv je tehnološki proizvod razvio i poznati L’Oreal koji je napravio devet milimetara veliki senzor koji se drži na noktu i mjeri izloženost UV zračenju. L’Oreal UV Sense upozorava korisnike kada su izloženi opasnom UV zračenju kako bi se mogli pravovremeno zaštititi. S obzirom da je velik samo 9mm i da nema bateriju, može se nositi kontinuirano 2 tjedna nakon čega je potrebno skinuti sve podatke na smartphone (i to uz pomoć NFC tehnologije). 

Kako izabrati sportski sat ili mjerač i gdje ga kupiti

Kupnja novog komada tehnologije nikada nije jednostavan zadatak pa tako i kod odabira novog sportskog sata i mjerača vrijedi posavjetovati se sa stručnjacima, provjeriti savjete za kupnju, usporediti razne modele, ali i provjeriti cijene u različitim trgovinama. Kao i kod svake kupnje, od velike vam pomoći može biti Jeftinije.hr, portal specijaliziran za usporedbu proizvoda i ponuda u domaćim web trgovinama.

Potrošači vjeruju Jeftinije.hr je na jednom mjestu mogu dobiti sve potrebne i relevantne informacije o proizvodu kojeg žele kupiti, mogu provjeriti cijene i web trgovine i dobiti realnu sliku vrijednosti nekog proizvoda, ali mogu i digitalno prelistati aktualne akcijske kataloge gotovo svih trgovina u Hrvatskoj te pročitati vrijedne savjete i vodiče za kupovinu različitih vrsta proizvoda.

Jeftinije.hr spremno zadovoljava sve rastuće potrebe kupaca koji žele dobiti provjerenu i pouzdanu informaciju o ponudama u web trgovinama i koji žele provjeriti cijene proizvoda prije nego li se odluče na kupnju. Na svojim stranicama, prikazuje više od 500.000 proizvoda iz gotovo 300 web trgovina iz cijele Hrvatske.

Ostali članci