Promo

Znamo kako istražiti Njemačku na ekološki održiv način. Sretan vam put!

Njemačke gradske regije nude mnogo načina za kombiniranje ekološki održivog odmora s privlačnošću gradskog odmora. Jer zašto ne bismo mogli podjednako uživati u kulturi i povijesnim lokalitetima, ali i u prostranim parkovima i zelenim površinama

Seoski odmor s vrevom grada

Čak i tijekom pandemije, njemačke gradske regije nude mnogo načina za kombiniranje ekološki održivog odmora s privlačnošću gradskog odmora. Kampanja Turističke organizacije Njemačke (DZT) German.Local.Culture. – fokusira se na ovu raznolikost u svojoj temi Green: svi oni koji posjećuju njemačke gradove mogu podjednako uživati i u živopisnom ozračju, kulturi i povijesnim lokalitetima, ali i u prostranim parkovima i zelenim površinama.

Na rubovima gradskih četvrti, seoski parkovi i šume pružaju zelenu scenografiju za opuštanje. Kako se urbani centri i ruralne regije sve više približavaju (što je olakšano, između ostalog, pogodnim prometnim vezama) – iskustvu odmora dodaje se sasvim nova dimenzija: boravak s noćenjem u gradu prožima se s istraživanjem predivnih okolnih prostranstava ili se opuštanje u seoskim odredištima začini vrevom gradskog života.

Slobodno vrijeme i avantura u njemačkim šumama

Njemačka je jedna od najgušće pošumljenih zemalja u Europi s gotovo trećinom kopnene površine prekrivene šumom. Od područja Ruhr do Sauerlanda, od Kölna do regije Eifel ili od područja Rajna-Majna do brda Taunus – ovdje je priroda uvijek nadohvat ruke.

Zelene površine nude posjetiteljima mnoštvo mogućnosti: oni koji traže opuštanje, na primjer, mogu napuniti baterije uranjanjem u šumu, dok se oni skloniji avanturi mogu popeti visoko u krošnje drveća i prošetati se stazama koje su na njima postavljene pomoću užadi. Inače, šumarski muzeji i centri za posjetitelje u nacionalnim parkovima nude i edukativni program. U mnogim šumskim regijama šumski rendžeri vode posjetitelje u ture u njihov tajnoviti svijet koji ovom prilikom mogu istražiti izbliza.

Germany Travel_RG (3)

Izvor energije u srcu prirode

Otprilike trećina njemačke kopnene površine pod posebnom je zaštitom kao park prirode ili nacionalni park, a pažljivo i odgovorno upravljanje prirodnim ljepotama zemlje omogućava posjetiteljima da ovdje provedu nezaboravno i okrepljujuće vrijeme. Mitovi i legende često su neraskidiv dio geografski specifičnih mjesta kao što su obale rijeka ili litice, a mnogi ljudi vjeruju da upravo ova mjesta posjeduju određenu energiju.

U ove slučajeve ubrajaju se, na primjer, atraktivno i neobično ispucalo kamenje Externsteine u Vestfaliji, Nebeska staza kraj Nebre (mjesto na kojem je otkriven Nebra nebeski disk iz brončanog doba) ili neolitske grobnice u šumi Everstorf u Mecklenburgu. Pješčane stijene u nacionalnom parku Saske Švicarske u blizini Dresdena također su stoljećima inspirirale ljude pa je tako pionir održivog razvoja Sven-Erik Hitzer osmislio malu zajednicu Schmilka kao održivo naselje za odmor na granici s Češkom.

Bosonogi u Vadenskome moru

Vadensko more nalazi se na sjeverozapadu Njemačke i predstavlja regiju s najvećom površinom obalnog blata na svijetu. Kada se plima povuče, bosonogi posjetitelji mogu se pridružiti stručnjacima u istraživanju ovog neobičnog pejzaža i njegovih karakterističnih stanovnika među kojima su smeđi rakovi,  nebrojene vrste ptica, gliste i još mnogo drugih.

Također, ne treba zaobići ni Halligen – male, praktički netaknute otoke koji su ponekad zbog olujnih plima sasvim poplavljeni. Obala Sjevernog mora veoma je pristupačna ako dolazite iz sjevernih njemačkih regija oko Hamburga i Bremena.

Germany Travel_RG (2)

Izbor ideja za putovanja sastavljen u suradnji s regionalnim marketinškim organizacijama 16 njemačkih saveznih država:

Baden-Württemberg

Elegantno lječilište i međunarodno središte umjetnosti i kulture Baden-Baden, spektakularno smješteno u podnožju švarcvaldskih planina, privlači goste iz cijelog svijeta.

https://www.tourism-…­/destinations/cities

Bavarska

U Bad Wörishofenu hidroterapeutkinja Angela Hofer nudi stručne savjete u toplicama samostana gdje je svećenik i pionir naturopatije Sebastian Kneipp nekada koristio vodu za liječenje.

https://www.bavaria.…­ria/bad-woerishofen/

Berlin

Legendarna zračna luka usred grada, koju je proslavio Berlin Airlift, pretvorena je u ogroman javni park za cijelu obitelj. To je odlično mjesto za opuštanje i doživljavanje pravog Berlina.

https://www.visitber…­feld-tempelhof-field

Brandenburg

Nedaleko od Potsdama nalazi se Feldheim/Treuenbrietzen, prvo njemačko selo koje je samoodrživo u energetskom smislu.

https://nef-feldheim.info


Bremen

Park Speckenbüttel, sjeverno od Bremerhavena, nudi 70 hektara wellnessa i rekreacije, uključujući objekte za hidroterapiju, otvoreni prostor za vježbanje i fitness, stazu za trčanje, teren za boćanje, zelene površine i jezero za čamce s fontanom.

https://www.bremerha…­enbuettel.27425.html

Hamburg

Na obali rijeke Elbe u Ovelgönneu posjetitelji se mogu opustiti i uživati na ležaljkama u središtu grada, sjediti na plaži dok pijuckaju pivo ili uživati u odbojci.

https://mediaserver.…­FBE-8A89A4A3F50215DB

Hessen

Možete vidjeti nadaleko i naširoko s najvišeg vrha Hessena na brdima Ron. Novo naselje za odmor ovdje se oslanja na održivi poslovni model.

https://www.hessen-t…­iendorf-wasserkuppe/

Mecklenburg – Zapadno Pomorje

Akvarij Ozeaneum u Stralsundu vrhunska je atrakcija za posjetitelje koja istražuje pomorsku prošlost, sadašnjost i budućnost povijesnoga hanzeatskoga grada. Nasip brane Rugen povezuje grad s najvećim njemačkim otokom.

www.off-to-mv.com/en…­a-ozeaneum-stralsund

Donja Saska

U bivšem vojvodskom gradu Celleu nalazi se najveći europski skup Fachwerk građevina, a TourCert certificirao ga je kao održivo odredište za putovanja.

www.celle.de

Sjeverna Rajna-Vestfalija

Ruševine Drachenfels i dvorac Drachenburg  U brdima Siebengebirge u blizini Bonna nalaze se ruševine Drachenfels i dvorac Drachenburg.www.nrw-tourism.com/…­e-wild-siebengebirge

Falačko Porajnje

Biciklistička tura uz Rajnu prolazi kroz mnoge gradove pa se pruža puno prilika da se usput zaustavite u nekoj od brojnih vinarija.

https://www.koblenz-…­dweg-cycle-path.html

Saarska

Pored prostranih šuma, skrivenih bara, žustrih potoka i dramatičnih stijenskih formacija, planinari u pješačkom obilasku Saarske oblasti mogu također uživati u izvrsnim okusima kulinarske tradicije regionalne kuhinje.

https://www.visitsaa…­co.uk/Themes/hiking2

Saska

Zapanjujućim prirodnim pejzažima i kulturnim događanjima, dolini Labe lako se može pristupiti javnim prijevozom, biciklom, pješke, vodenim putem ili automobilom. Otkrijte sasku Švicarsku, dvorce i palače, gradove kao što su Pirna, Dresden, Radebeul i Meissen, vinograde i lijepe livade.

www.elbe-cycle-route…­long-the-elberadweg/

Saska-Anhalt

Neposredno kraj Desaua, nekadašnjeg doma tvornice aviona Junkers i škole Bauhaus, nalazi se povijesno Vrtno kraljevstvo koje se može istražiti biciklom ili brodom.

www.gartenreich.de/en/

Schleswig-Holstein

Regija Schlei na baltičkoj obali certificirana je kao održivo odredište za odmor. Posjetitelji ovog područja naći će šarmantne male gradove kao što su Schleswig, Kappeln i Arnis. 

https://www.ostseefjordschlei.com/

Tiringija

Regija svjetske baštine Wartburg-Hainich dom je jedinom njemačkom selu divljih mačaka. A put krošnjama drveća u Nacionalnom parku Hainich i dvorac Wartburg koji je pod zaštitom UNESCO-a također su veoma blizu.

www.kultur-liebt-natur.de/en/

Promo

Ostali članci