Promo

Jana na Sensa danu: Bistra voda ništa ne skriva, baš kao ni kapljice kiše

Brend koji je poznat po svojoj duhovnoj senzibilnosti, motivirajućim self-help porukama i pozitivnom stavu prirodan je izbor za jednog od partnera Sensa dana. Čudesan put ove posebne vode pogledajte kroz kapljice kiše i ne zaboravite - ljeti je voda posebno važna...

 • Prije 7000 godina pala je kiša.
 • Dio su iskoristile biljke, dio je završio u rijekama, jezerima i oceanima, dio se zadržao na površini i s vremenom ispario, a neke su kapljice kroz površinu počele prodirati u tlo.
 • Put ih je vodio preko čak 300 metara različitih propusnih slojeva, nataloženih kroz 50 milijuna godina tijekom kenozoika.
 • Uslijedilo je 300 m strpljivog prolaska kroz slabo propusne i gotovo nepropusne naslage, od 65 do 225 milijuna godina starosti, koje su ih dodatno filtrirale, dajući im besprijekornu prirodnu čistoću.
 • Na kraju su stigle do sloja propusnih karbonatnih stijena debljine oko 200 metara, uključujući i debele naslage dolomita, koje su im predale savršeno izbalansiran udio kalcija i magnezija.
 • Tako je nastala Jana, koja već 7000 godina teče u okrilju podzemnih dolomitskih stijena starih i do 245 milijuna godina, nastalih u mezozoiku u vrijeme prvih dinosaura.
 • To je Jana koju danas pijemo.
 • Njen prirodni „bazen“ seže do 3000 metara dubine, a prirodni tok vodonosnog sloja tjera je na površinu kroz arteški izvor, fascinantne dubine od 800 metara.
 • Najsuvremenija tehnologija punjenja poštuje stroge sanitarne uvjete, a kontrola kvalitete pokazuje kako Jana u mnogočemu nadmašuje zakonske propise o čistoći flaširane prirodne mineralne vode.
 • Janina iznimna čistoća i sastav dolaze vam netaknuti, u svojem najboljem izdanju direktnog punjenja na izvoru.
 • Tako je prvi susret Jane s vanjskim svijetom upravo onaj trenutak kad otvorite bocu…

jana

Hidratacija ljeti

Ljeto je godišnje doba koje, suočeni s vrućinama i intenzivnim osjećajem žeđi, najčešće automatski povezujemo s potrebnim unosom vode.

Naime, gubitak vode znojenjem u mirovanju i na umjerenoj temperaturi okoline je malen, ali povećanjem temperature za vrijeme ljetnih vrućina on postaje vrlo izražen, posebice ako je povezan s tjelesnom aktivnošću. Vanjska temperatura, intenzitet strujanja i vlažnost zraka, izloženost suncu i količina odjeće značajno utječu na gubitak tjelesne vode.

Bez odgovarajuće nadoknade vode, dolazi do smanjenja tjelesnih i kognitivnih sposobnosti, kao i poremećaja termoregulacije, odnosno održavanja normalne tjelesne temperature.

Znakovi neodgovarajućeg unosa vode uključuju žeđ, suha i ljepljiva usta, pospanost i umor,   smanjeno mokrenje, tamnu boju mokraće, plakanje bez suza, suhu kožu, glavobolju, konfuznost i vrtoglavicu. Djeca i starije osobe posebno su osjetljive na nedostatan unos vode na višim temperaturama. Nije dobro čekati pojavu ovih znakova kako bi se počelo piti vodu.

Dobro je već od ustajanja započeti s hidracijom i tijekom dana svakako popiti 8 -10 čaša vode (200 ml). Dodatne potrebe za vodom tijekom boravka na otvorenome i vanjskih aktivnosti korisno je planirati unaprijed i sa sobom nositi bočicu vode da bi nam uvijek bila dostupna.

Preporučujemo

Ostali članci