Europski tjedan mobilnosti održava se od 16. do 22. rujna pod motom Kombiniraj i kreni!

Europljani vole raznolikost – u hrani, modi, glazbi – no kada je riječ o načinu kretanja od točke A do točke B, mnogi od nas drže se samo jednog načina mobilnosti. Europski tjedan mobilnosti 2018. usredotočuje se na multimodalnost – korištenje različitih načina kretanja i prijevoza za dolazak na odredište – koji će biti predstavljeni na središnjem događanju 22. rujna na Europskom trgu u Zagrebu, a u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Pod motom Kombiniraj i kreni! održat će se i mimohod centrom grada u koji će biti uključeni svi građani koji koriste različite modove kretanja kroz grad poput pješaka, biciklista, policije na biciklima, rolera, skateboardera, osoba s tjelesnim invaliditetom i mnogih drugih...

Glavni je cilj Europskog tjedna mobilnosti, koji se tradicionalno održava od 16. do 22. rujna 2002. godine kao inicijativa Europske komisije, istaknuti važnosti multimodalnog prijevoza odnosno alternativnog načina kretanja kroz grad te osvijestiti javnost o štetnom utjecaju koji postojeći trendovi kretanja u urbanim sredinama imaju po okoliš i kvalitetu života.

Kroz ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti građanima će se ukazati na različita rješenja mobilnosti kako bi se razbilo uvriježeno mišljenje da su osobni automobili jedino prikladno sredstvo za kretanje unutar grada. U urbanim sredinama nude nam se brojne mogućnosti mobilnosti, motorizirani i nemotorizirani načini koji mogu biti zajednički, javni ili pojedinačni, klasični ili novi – hodanje, vožnja biciklom, električnim romobilom, ili hoverboardom, javni prijevoz (autobus, tramvaj, vlak) i sl.

S obzirom na širok izbor alternativnih i multimodalnih načina kretanja važno je preispitati naše svakodnevne potrebe za oblicima mobilnosti, te razmotriti put od točke A do točke B na način koji će obogatiti naš dan. Primjerice, hodanje na posao na kratkim relacijama (do 5 km) osigurava na 30 minuta vježbanja dnevno, što je preporučljivo kako bismo ostali zdravi i puni kondicije.

Studije su dokazale da ljudi koji hodaju najmanje 25 minuta na dan mogu očekivati da će prosječno živjeti dulje 3 do 7 godina. Također, kada uz pješačenje koristimo i javni prijevoz, vrijeme na putu možemo iskoristiti za čitanje novina, čavrljanje s prijateljima ili jednostavno odmaranje, opuštanje i slušanje glazbe...

Budite i vi dio Europskog tjedna mobilnosti! Dođite na Europski trg u Zagreb 22. rujna od 10.00 do 14.00 sati i iskušajte različite oblike kretanja kroz grad!

#Kombinirajikreni!

Više o Europskom tjednu mobilnosti 2018. saznajte ovdje

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci