Dan bez automobila u okviru Europskog tjedna mobilnosti

Dan bez automobila u okviru Europskog tjedna mobilnosti i ove je godine obilježen Zagrebačkom žbicom, biciklističkom vožnjom kroz centar Zagreba. U prekrasnom ozračju parka Zrinjevac jutarnji termin bio je rezerviran za male bicikliste s obzirom na to da se održala treća mala biciklijada u organizaciji Grada Zagreba.

"Važno je da neprekidno promoviramo i potičemo korištenje bicikla u svakodnevnom životu, posebno kad se radi o djeci, stoga smo ponosni na organizaciju treće male biciklijade Grada Zagreba“ istaknula je Darinka Jug iz Gradskog ureda za gospodarstvo, zaduženog za održavanje biciklističkih staza u Zagrebu.

_DSC4322Darinka Jug iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša

Odaziv na treću malu biciklijadu bio je uistinu velik, djeca su imala priliku uživati u jedinstvenoj vožnji kroz park Zrinjevac, a primili su i darove zahvale za sudjelovanje.

_DSC4260

Nakon male biciklijade održana je Zagrebačka žbica, vožnja biciklima središtem grada koja je startala sa Zrinjevca, a već tradicionalno predvodio ju je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba s maskotom Zoološkog vrta ZagrebMilan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba s maskotom Zoološkog vrta Zagreb

Cilj vožnje na trasi dugoj 7 kilometara kroz centar grada promicanje je tolerancije i prometne kulture među svim sudionicima u prometu. „Zagreb je do sada napravio 277 kilometara biciklističkih staza i 1500 parkirališnih mjesta za bicikle, a procjena je da bicikle koristi oko 22 000 sugrađana. Trebamo osvijestiti ljude da što više voze bicikl, a ovakve akcije su najbolji mogući način za to“, istaknuo je gradonačelnik Grada Zagreba.

Romana Galić _DSC4543Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom

Zagrebačku žbicu organizirali su Grad Zagreb – Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša uz podršku Biciklističkog kluba Opušteno, Biciklističkog kluba Ciklus i grupe građana pod nazivom Moj bicikl.

_DSC4553

_DSC4500

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci