Esplanadina Chefica Ana Grgić kao članica žirija na S.Pellegrino Young Chef natjecanju u Milanu

U atraktivnom prostoru milanskog Muzeja znanosti i tehnologije Leonardo da Vinci u Milanu prošli je tjedan održano glamurozno polufinalno natjecanje S.Pellegrino Young Chef - za najboljeg mladog kuhara na svijetu. Ovo natjecanje je okupilo mlade perspektivne chefove iz regije Italije i jugoistočne Europe te vrhunske chefove - njihove mentore i žiri među kojima se našla i Esplanadina chefica Ana Grgić. Sous Chef Alessandro Bergamo iz restorana Cracco u Milanu pobjednik je regionalnog polufinalnog natjecanja u Milanu, a predstavljat će regiju na velikom finalu u svibnju 2020.

Nagrađivana Esplanadina chefica kuhinje, šarmantna Ana Grgić pozvana je da kroz svoje kuharsko iskustvo i istančani ukus ocijeni najbolje mlade chefove na regionalnom polufinalnom natjecanju S.Pellegrino Young Chef koje je prošli tjedan održano u Milanu.

S.Pellegrino Young Chef 2019 - Milano - 1

"S veseljem sam prihvatila poziv S.Pellegrina da na ovom prestižnom događaju predstavljam Hrvatsku kao jedan od članova žirija. Bilo je interesantno naći se ponovno u ovoj ulozi, promatrati mlade chefove kako se istinski trude i kušati njihove kreativne tanjure. Bilo je zanimljivih kombinacija namirnica i interpretacija jela, neka su me zaintrigirala, ali bilo je i onih manje ukusnih. Smatram da je ovo natjecanje odlična odskočna daska mladim talentiranim chefovima i izvrsna platforma za sklapanje novih poznanstava u svijetu kulinarstva. Osobno sam se odlično provela, uživala sam na gala večeri i upoznala mnogo zanimljivih chefova s kojima možda ostvarim i neku poslovnu suradnju", istaknula je Ana Grgić po povratku u Zagreb.

Nakon jednodnevnog prikazivanja vrhunskih kulinarskih vještina nekolicine najnadarenijih mladih kuhara Italije i jugoistočne Europe, Alessandro Bergamo, rođen 1989., sous chef restorana Cracco u Milanu, proglašen je pobjednikom regionalnog polufinalnog natjecanja S.Pellegrino Young Chef te će sudjelovati u velikom finalu koje će se održati u svibnju 2020. godine.

Reportage_Cavallerizze_035_HR

Žiri je mlade chefove ocjenjivao u sljedećem sastavu: Pino Cuttaia (La Madia – Licata, Italija, dvije Michelinove zvjezdice), Matias Perdomo (Contraste – Milano, Italija, 1 Michelinova zvjezdica), Antonia Klugmann (Argine a Vencò – Dolegna del Collio, Italija, 1 Michelinova zvjezdica), Marianna Vitale (Sud – Quarto, Italija, 1 Michelinova zvjezdica); Ana Grgić (restoran Zinfandel's – Zagreb, Hrvatska); Oana Coantă (Bistro de l'Arte – Brasov, Rumunjska) i Janez Bratovž (JB Restavracija – Ljubljana, Slovenija). Jela su ocjenjivana prema ključnim kriterijima: tehničke vještine, kreativnost i osobno vjerovanje u transformacijsku moć gastronomije kao priliku za pozitivnu promjenu u društvu.

Među natjecateljima bio je i mladi hrvatski chef restorana Draga di Lovrana Deni Srdoč sa svojim mentorom Tvrtkom Šakotom iz zagrebačkog Nava, koji je prema Aninoj ocijeni imao ukusno jelo.

Osim glavne nagrade tu su i nagrada the Fine Dining Lovers Food For Thoughts Award (glasovala je internetska zajednica zaljubljenih u fine dining), nagrada the S.Pellegrino Award for Social Responsibility (glasovala je Food Made Good); i nagrada the Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy (glasovali su mentori mladih kuhara). Svi dobitnici nagrada ulaze u veliko finalno natjecanje.

Vincitori_013_HR

Inače, namjera globalnog projekta S.Pellegrino Young Chef je podržavati budućnost gastronomije otkrivanjem, razvijanjem i promicanjem novih generacija kulinarskih talenata. Cilj je pomoći mladim kuharima iz cijelog svijeta da dobiju pristup svjetskoj kulinarskoj zajednici i poticati ih da pokažu svoju interpretaciju transformacijske moći gastronomije svojim tehničkim vještinama i kreativnošću.

Ove godine bilo je čak 2.400 prijavljenih mladih chefova iz cijelog svijeta, od kojih je odabrano 135 kandidata za najboljeg mladog kuhara iz 12 regija u kojima je zastupljeno 50 država. Valja dodati i da se postotak žena među kandidatima povećao za više od 10%, što organizatori posebno ističu i smatraju dobrim znakom.

S.Pellegrino Young Chef 2019 - Milano - 4

O chefici Ani Grgić

Ova iskusna i šarmantna chefica već je više od sedam godina na čelu restorana Zinfandel's, jednoga od najboljih restorana u Hrvatskoj, kao i šarmantnog francuskog restorana Le Bistro te Esplanade Cateringa. Ana slijedi tradiciju kuhinje hotela Esplanade prateći pritom svjetske trendove u vrhunskoj gastronomiji. Njezini kreativni i maštoviti jelovnici posljednjih su godina zadivili brojne goste i poznate osobe iz svijeta estrade te članove kraljevskih obitelji.

Ana je primila niz priznanja za osobnost, izvrsnost i stil kuhanja. Prestižne publikacije nominirale su je za ženu godine i osobu godine, a njezin je rižoto 2013. i 2016. godine u poznatom vodiču Guida Gallo uvršten među 101 najbolji rižoto u svijetu.

Anin stil pripreme jela i njezina osobnost doveli su je do sudjelovanja u poznatoj kulinarskoj televizijskoj emisiji Celebrity MasterChef u ulozi članice žirija. Uz to, Ana ponosno nosi titulu ambasadorice projekta Fish Forward u Hrvatskoj u inicijativi WWF-a (Svjetska organizacija za zaštitu prirode), kako bi svojim primjerom utjecala na svijest potrošača o globalnim ekološkim i socijalnim posljedicama potrošnje proizvoda iz ribarstva. Ana je proglašena i za Velikog kuhara sutrašnjice po izboru vodiča Gault & Millaut s posebnim naglaskom na poštivanje sezonalnosti i kvalitete namirnica te konzistentna i pažljivo dorađena jela.

Njezinu gastronomsku virtuoznost i kreativnost prepoznalo je gurmansko udruženje Chaîne des Rôtisseurs koje je Ani dodijelilo prestižnu titulu Chef Rôtisseur. Na glamuroznom izboru održanom u organizaciji Dobrih restorana 2019. Zinfandel's restoran u kojemu je Ana chef prepoznat je kao najbolji hotelski restoran visoke kategorije u Hrvatskoj, a primio je posljednjih godina i niz priznanja poput World Luxury Restaurant Awards, LTG nagrade i drugih.

Reportage_Cavallerizze_054_HR

O S.Pellegrinu i Acqua Panni

S.Pellegrino, Acqua Panna i Sanpellegrino Sparkling Fruit Beverages prepoznatljivi su brendovi grupacije Sanpellegrino S.p.A., sa sjedištem u Milanu, u Italiji. S distribucijom u više od 130 država putem podružnica i distributera na svih pet kontinenata, ovi proizvodi predstavljaju izvrsnost kakvoće na temelju svojeg podrijetla i savršeno interpretiraju talijanski stil diljem svijeta kao sintezu užitka, zdravlja i blagostanja.

Osnovana 1899. godine, grupacija Sanpellegrino S.p.A. vodeća je kompanija u talijanskom sektoru pića s ponudom mineralnih voda, bezalkoholnih aperitiva, pića i ledenih čajeva. Kao jedan od najvećih talijanskih proizvođača mineralne vode, ova grupacija se oduvijek zalagala za unaprjeđenje tog, za planet primarnoga dobra, te odgovorno i strastveno radi na očuvanju sigurne budućnosti ovog resursa.

S.Pellegrino i Acqua Panna dva su povijesna talijanska klasika čiji uspjeh leži u privlačnim vrijednostima i njihovoj elegantnoj uravnoteženosti okusa. Imena iznimno cijenjena diljem svijeta, kako u vrhunskim restoranima, tako i kod kuće. Svakodnevno slave visokokvalitetnu hranu i životni stil, čineći svaki obrok posebnim iskustvom. 

S.Pellegrino živahna je mineralna voda s dugovječnim mjehurićima. Kremasti osjećaj na nepcu s blago slankastim okusom i savršeno uravnoteženom kiselošću osvježavaju i gase žeđ. Idealno piće uz aromatičan obrok, za balansiranje vina s punim tijelom ili jednostavno uživanje u mjehurićima. 

Baršunasti okus Acqua Panne dolazi iz Toskane. Sve je započelo 1564. godine u vili Panna, ljetnom odmorištu obitelji Medici koja otkriva izvor vode nevjerojatno glatkog okusa koji se nigdje drugdje ne pronalazi, te su ju svakodnevno prevozili 25 kilometara do Firenze. Acqua Panna teče kroz prekrasna brda suncem okupane Toskane. Svaka kapljica prirodno se filtrira na svom 14-godišnjem putovanju do izvora, dobivajući posebnu mineralnu ravnotežu.

Više informacija o natjecanju možete naći na poveznici: http://www.sanpelleg…­rinoyoungchef.com/en te na službenim stranicama S. Pellegrina na Facebooku i Instagramu, putem oznake #SPYoungchef.

Fotografije: @pitsfoto.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci