Antonija Blaće i Bojan Stojnić ispričali su nam sve o – odnosu s hranom

Prehrambene navike, mijenjanje mentalnog sklopa i jedan od bitnijih odnosa u životu – onaj s hranom, iako se tako možda ne čini, tema su našeg razgovora s nutricionistom Bojanom Stojnićem. Razgovoru se pridružila i voditeljica Antonija Blaće koja izgleda vrlo fit i što je još bitnije – zadovoljno

Bojan Stojnić već se godinama bavi nutricionizmom. Iako mu je tek 31 godina, uspješna sportska karijera, magisterij iz nutricionizma i doktorat iz područja Nutrigenomike i Personalizirane prehrane u Španjolskoj i više su nego dobar CV za mladog čovjeka. Prehrambene navike, mijenjanje mentalnog sklopa i jedan od bitnijih odnosa u životu – onaj s hranom, iako se tako možda ne čini, tema su našeg razgovora s njim. Razgovoru se pridružila i naša najpoznatija voditeljica Antonija Blaće koja izgleda vrlo fit i što je još bitnije – zadovoljno.

„Nisam u nekakvoj top formi da se razumijemo, ali s obzirom na to da su iza nas korona, potres i ostali stresovi, nisam nabacila kila viška što bi inače u bilo kojem drugom periodu života bio slučaj. Neopterećena sam jer vidim promjene i pomake, Bojan je pogodio točno ono što mi treba poznavajući moje prehrambene navike“, opisuje svoje stanje uma i tijela Antonija.

Zdrav odnos prema hrani preduvjet je za postizanje zdrave prehrane, a zdrava prehrana vodi do fizičkog zdravlja. Fizičko zdravlje pak – do mentalnog. Jedan lijepi krug koji nam je svima potreban kako bi odagnali posljedice krize koju smo prebrodili i stanje neizvjesnosti u kojem se i dalje nalazimo. Dok se život barem što se pandemije tiče ne vrati u onaj oblik koji poznajemo, potrebno je maksimalno se posvetiti sebi. Prvi korak je svakako zdrav život. Upravo zato pitali smo začetnika portala nutricionizam.hr Bojana Stojnića postoji li možda neka magična formula koja će nas „iščupati“ i promijeniti mentalni sklop i prehrambene navike?

Bojan StojnićNutricionist i začetnik portala nutricionizam.hr Bojan Stojnić

„Magične formule nema. Radi se o procesu promjene koji se ne događa preko noći. Prvi korak je donijeti odluku o promjeni. Zvuči banalno, ali bez čvrste odluke ćemo odustati na prvoj prepreci. Promjena životnog stila nije lagan posao, ali isplatit će se stostruko. Nitko ne može umjesto nas promijeniti naše navike. Ono što netko drugi može napraviti za nas jest dati nam alate za napraviti kvalitetnu promjenu. A to radi nutricionist.“

Suprotno uvriježenom mišljenju, magistar nutricionizma objašnjavam nam kako glavni prehrambeni problem u sadržajnom smislu nije suvišan unos pojedine namirnice ili nutrijenta, već nedovoljan unos svih onih koje naše tijelo treba: “Jednoličnost prehrane, odnosno izostanak raznolikosti najčešće je posljedica navike, bezidejnosti te straha od novoga. Svoju prehranu temeljimo na vrlo malom broju namirnica, što osim što joj oduzima zanimljivost, može uzrokovati i nutritivne deficite”.

Složit ćemo se svi da nam je sada, više nego ikad potrebna zdrava i kvalitetna prehrana, pa smo postavili pitanje od kuda krenuti?

Mi nutricionisti smo već dosadni s ovim savjetom, ali doista je jedan koji vrijedi gotovo za svakoga: Stavite veći naglasak na biljnu hranu u prehrani. To uključuje povrće, voće, žitarice od cjelovitog zrna i orašaste plodove. Što raznolikije, što šarenije, to bolje. Istraživanja nedvojbeno pokazuju da je veća konzumacija biljne hrane povezana s nižim rizikom od kroničnih oboljenja. No ne trčite pred rudo. Za postizanje zdrave prehrane nije potrebno postati vegetarijancem ili veganom”, objašnjava Stojnić te dodaje: “Sa svih strana smo zatrpani neprovjerenim informacijama o prehrani. To je i jedan od razloga zašto sam pokrenuo stranicu nutricionizam.hr - kako bih ponudio znanstveno utemeljen, racionalan i praktičan prehrambeni savjet".

Dobar dio ljudi smatra da je uloga nutricionista prodati im jelovnik. No dobar nutricionist nudi puno više od toga“, nastavila je Antonija i dodala: „Nutricioniste sam obično doživljavala kao ljude koji te prisiljavaju da cijeli svoj raspored podrediš hrani ili da ti broje svaki obrok, svaku kocku čokolade i svaki gram. Međutim evo kroz ovu suradnju pokazalo se da je zapravo ono što ti treba – dobar nutricionist“.

Na pitanje što nakon što smo donijeli odluku kao Antonija, Bojan kaže: „Ako se odlučite potražiti stručnu pomoć, posjetite naše Savjetovalište. Tamo besplatno možete saznati jesu li vaša kilaža i prehrana zdravi. Izračunajte vaš indeks tjelesne mase, udio masti u tijelu, a zatim zatražite Analizu prehrane. Analiza se vrši putem jednostavnog upitnika nakon kojeg ćete imati bolji uvid u to što unosite u svoj organizam. Rezultate ćete besplatno primiti na vašu mail adresu, a ponudit ćemo vam i termin neobveznog savjetovanja. Nakon utvrđivanja stanja, jedan od naših nutricionista će donijeti odluku može li vam pomoći. Ponekad nismo kompatibilni, pa je najbolje što za klijenta možemo učiniti – preusmjeriti ga kolegi ili čak stručnjaku nenutricionistu (najčešće će to biti psiholog). Ako pak utvrdimo kako vam možemo pomoći, i uspješno se dogovorimo oko uvjeta suradnje, slijedi izrada plana djelovanja te početak suradnje“.

Antonija je istaknula kako joj je posebno „sjelo“ kod suradnje s ekipom s nutricionizam.hr to što je dobila jelovnik prilagođen svom inače kaotičnom životu.

Antonija Blaće

Međutim, stvari ne staju nakon izrade jelovnika: Bez praćenja i podrške u procesu rijetki će jelovnik dati dugoročne rezultate“, objašnjava Bojan. „Bez povratne informacije o napretku, lako je izgubiti se u procesu. Dužnost nutricionista je usaditi zdrave navike, stavove i razmišljanja o prehrani. Praćenje napretka ne uključuje samo kontrolu prilikom vaganja. Dobra kontrola je mnogo više od toga. Uključuje praćenje klijentova emocionalnog stanja, subjektivnih dojmova, procjenu razine motivacije te posljedično prilagođavanje procesa“. Antonija je upravo to i naglasila kao dodatni plus – mijenjanje stanja svijesti: „Hrana mi je jednostavno od neprijatelja postala prijatelj“.

“Vlada uvjerenje kako je zdrava prehrana skupa. I dok je istina da je u zdravu prehranu potrebno uložiti određeni novac (voće i povrće nije jeftino), isti nije mnogo veći od onoga kojeg izdvajamo za prehranu niske ili osrednje kvalitete. Također, dobar će nutricionist tijekom suradnje uzeti u obzir vaše financijsko stanje, savjete njemu prilagoditi, kao i pružiti preporuke gdje u prehrani uštedjeti”, objašnjava nam Bojan.

Nameće nam se logično pitanje, koliko bismo platili svoje zdravlje? Ovisno o kompleksnosti problema, često se više isplati angažirati stručnjaka da za vas riješi neki problem, nego sami uložiti vrijeme potrebno za akumulaciju znanja potrebnog za njegovo rješenje. Ne biste dali svojoj frizerki da vam popravi zub, niti svom stomatologu da vam napravi frizuru. U sferi prehrane, nutricionist je stručnjak koji posjeduje potrebno prehrambeno znanje. Efikasnije od vas može profiltrirati nepotrebne informacije te vam uštedjeti vrijeme. Poslužiti vam serviran provjeren, primjenjiv i praktičan savjet ili program prehrane. Osim vremena, spomenuta filtracija informacija od strane nutricionista može poštedjeti i živce. Osim ako ste mazohist koji se voli zbunjivati kontradiktornim informacijama.

Sad kad je očito da vam nutricionist može dobro doći, ne ustručavajte se kontaktirati jednoga, naravno preporučujemo upravo ovog s kojim smo razgovarali mag. nutr. Bojana Stojnića i nutricionizam.hr kao nepresušan izvor dobrih savjeta o prehrani. 

Projekt nutricionizam.hr započeo je 2011. godine kao osobna frustracija zbog golemog broja prehrambenih dezinformacija u medijima. Kroz stručne članke, besplatnu analizu prehrane, individualizirane usluge te predavanja i radionice nastojimo demistificirati prehranu, pojednostaviti prehrambeni savjet i usmjeriti fokus na doista bitne prehrambene čimbenike. 

Ne zagovaramo niti jedan specifični prehrambeni pristup. Naše znanstveno iskustvo upotrebljavamo za kritičku interpretaciju literature. Rezultat su nepristrani savjeti u najboljem interesu naših čitatelja i klijenata.

Promo

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci