Promo

4. Festival maslina u Zagrebu

Sad već tradicionalni, 4. Festival maslina u Zagrebu održat će se ove godine 23. i 24. veljače u organizaciji „Zagrebačkog maslinarskog instituta“, Udruge maslinara Zagreba i Zagrebačke županije

Suorganizatori su: Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba u sastavu Ministarstva poljoprivrede i Zagrebački velesajam, a pokrovitelji su: predsjednica RH gospođa Kolinda Grabar Kitarović, te Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Zagrebačka županija i Grad Zagreb. Medijski pokrovitelji su časopisi „Maslina“ i „Maslinar“.

Ova manifestacija postala je prigoda redovitog godišnjeg zimskog druženja građana Grada Zagreba i njegovih posjetitelja diljem Hrvatske i izvan njezinih granica s maslinom i maslinarima kao i okupljanje najboljih maslinara iz Hrvatske i susjednih zemalja, te prezentiranje njihovih najboljih ulja.

I ove godine iznimno bogatim i raznovrsnim programom, svim posjetiteljima želimo "približiti" maslinu i proizvode od masline.

Stručni skup

I ovaj put stručni skup okuplja respektabilne predavače i iznimno zanimljive i korisne teme za sve maslinare i „one koji će to tek postati“. S prvog dana Festivala izdvajamo: o naprednim rješenjima za osiguranje kvalitete i autentičnosti maslinovog ulja govorit će dr. sc. Karolina Brkić Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča; o proizvodnji maslinovog ulja s povećanom koncentracijom fenola – rezultati projekta ARISTOIL - predavanje je pripremila prof. dr. sc.Tea Bilušić sa splitskog Kemijsko-tehnološkog fakulteta, a o tome kako maslinovo ulje gubi ljekovita svojstva čut ćemo od dr. Ivice Vlatkovića, vlasnika istoimenog OPG-a. O brendiranju ekstra djevičanskih maslinovih ulja na bazi: eko-proizvodnje, jedinstvenosti, ljekovitosti, stabilnosti i dvo-milenijske tradicije - predavanje je pripremio prof. dr. sc. Đani Benčić i Mladen Lucin (općina Preko) s Agronomskog fakulteta i Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na pitanje - zašto maslinovo ulje (ne) želite platiti više odgovorit će Goran Morović s OPG Nives Morović iz Splita. Na promotivnom predavanju gospođa Sanja Biškup iz Petrokemije d.d. Kutina govorit će o utjecaju ciljane gnojidbe na povećanje randmana i kvalitativnih svojstava maslinovog ulja, a o temi koja intrigira mnoge u najrazličitijim djelatnostima, od ulaska Hrvatske u EU - Mogućnosti korištenja potpora EU u maslinarstvu, govorit će dipl. ing. agr. Aleksandra Radić.

Nedjeljni dio stručnog skupa započet će dipl. ing. agr. Zdravko Miholić; o štetama od olujnog vjetra na maslinicima u Istri i iskustvima na sanaciji; Danijel Katičin, Iva Rogić, Norma Fressel i Marijan Andrašec okupili su svoja znanja i iskustva oko teme: Gospodarsko korištenje prostora Parka prirode Vransko jezero i njegovog okruženja - Revitalizacija maslinarskog područja Modrave. Zadranka Gordana Dragun, dipl. ing. agr. za svoje predavanje odabrala je temu - Sustavi uzgoja maslina s naglaskom na biološku raznolikost u masliniku, a o važnosti određivanja optimalne tehnološke zrelosti maslina govorit će mr. sc. Višnja Šimunović i dipl. ing. agr. Tomislav Filipović. Anet Režek-Jambrak i Marijan Andrašec za temu su odabrali - nove tehnike u proizvodnji maslinovog ulja, u rješavanju otpada iz proizvodnje ulja i ekstrakcijama ljekovitog bilja. Ovogodišnji stručni skup završit će: doc. dr. sc. Tomislav Kos, doc. dr. sc. Zoran Šikić, Šime Marcelić, dipl. ing. agr., Ana Gašparović Pinto, dipl. ing. agr. i Marko Zorica, bacc. agr., Sveučilište u Zadru predstavljanjem projekta IRI „SAN – Smart Agriculture Network“. I da sve što smo učinili radeći u masliniku „višom silom“ ne ode u vjetar, čut ćemo na promo predavanju o osiguranju maslinika od rizika.

Festival maslina

Edukacije i radionice

Po svemu sudeći, ovaj bi se Festival mogao nazvati i svojevrsnom akademijom o maslini i svemu što se iz nje rodi, a ljudska kreativnost stvori pa su tu svakako i posebne stručno vođene edukacije i radionice. Ona o degustaciji maslinovog ulja uvijek je najzanimljivija i posjetiteljima koji žele naučiti kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje, pa će se zato održati čak četiri puta u oba dana Festivala – po jedna prije i poslije podne. I vođene degustacije sireva održat će se oba dana, a posebno primamljiva je ona o sljubljivanju sira i VINA od DAVNINA, također oba dana. Damama, pogotovo onima sklonima prirodnoj i home-made kozmetici, posebno će biti zanimljive radionice izrade kozmetičkih proizvoda na bazi maslinovog ulja.

Prodajna izložba

Teško je reći što je središnji dio 4. Festivala maslina u Zagrebu, no zasigurno, privučeni mirisima i okusima, ali i educirani posjetitelji neće htjeti otići praznih vrećica, bolje reći praznih boca. U ovom dijelu Festivala sudjeluje 20-ak OPG-ova s izložbom i prodajom maslinova ulja, ali i sireva, vina, ribe, suhomesnatih proizvoda, pršuta.

Maslinari će pak moći razgledati i eventualno kupiti nešto što im nedostaje iz asortimana opreme i sredstava za maslinarstvo od 10-ak proizvođača namjenskih alata, strojeva, posuda, hranjiva, zaštitnih sredstava i sličnih potrepština.
Među izložbenim i promotivnim štandovima su i savjetodavne službe, izbor stručnih časopisa i osiguravatelja. Na Festivalu će biti predstavljeni i rezultati ocjenjivanja više od 250 uzoraka maslinovih ulja, pristiglih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Kemijsku analizu ulja proveo je Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, a senzorsku analizu certificirani članovi Udruge senzorskih analitičara „Olea“ iz Šibenika.

A u samo predvečerje otvorenja Festivala, petak, 22. veljače, u restoranu Ambasador, GASTRO-GLOBUSA, s početkom u 20 održat će se:
proglašenje rezultata ocjenjivanja maslinovih ulja, pristiglih na natjecanje, dodijeliti diplome i medalje najboljim maslinarima, udrugama i uljarama uz svečanu večeru za sudionike, izlagače, predavače i uzvanike.

Gastro-show

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg 4. Festivala maslina u Zagrebu je gastro-show koji ove godine vodi tvrtka RougeMarin, zvijezda zagrebačkog kulinarskog neba u kojoj se spaja gastronomska tradicija s kreativnim, modernim pristupom, ovaj put namirnicama u čijem je temelju maslina kao majka svih namirnica Mediterana. Bit će zastupljena jela: Italije, Francuske, Španjolske, Tunisa, Grčke, Hrvatske, Levanta. Od brusketa i tapenada, preko tapasa i harisse s maslinovim uljem, do kalamata s feta sirom, paškog sira sa cvijetom soli u maslinovom ulju, Baba ganousha, viške pogače i raznih namaza, a sve pod voditeljskom palicom chefa Filipa Grdenića, dok će Valentina Barušić nepca posjetitelja zagolicati zamamnim kombinacijama čokolade i pralina s maslinovim uljem.

Dobrodošli i uživajte svim čulima!

Zagrebački maslinarski institute (www.zagreboliveinstitute.hr)

Ostali članci