3D printane palačinke na Vege pikniku na Bundeku

Grad Zagreb i Prijatelji životinja pozivaju sve u subotu 6. 10. na druženje sa životinjama na Bundeku

I ove godine, povodom proslave Međunarodnog dana zaštite životinja u organizaciji Grada Zagreba, koje će se održati na zagrebačkome Bundeku u subotu 6. listopada 2018., svi posjetitelji moći će se pogostiti ukusnom i zdravom veganskom hranom – od vege gulaša, soparnika i burgera do 3D printanih veganskih palačinki te slanih i slatkih štrudli. Vege piknik pripremaju Prijatelji životinja i žele svima dobar tek.

Konferencija za medije u povodu najave tradicionalne manifestacije Međunarodni dan zaštite životinja bit će u četvrtak 4. listopada 2018. u 11 sati, na Bundeku, ispred Ugostiteljskog objekta „Novi dvori” (kod Katića), a manifestaciju će kratko najaviti i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

U sklopu cjelodnevnog događanja na kojemu će se posjetiteljima predstaviti brojne udruge koje skrbe o životinjama, kao i restorani i štandovi sa zanimljivom i ukusnom veganskom ponudom, može se naći za svakoga po nešto. Dobrodošli su i psi, a uz postavljene suncobrane sa stolovima i klupama, s kojih će posjetitelji moći, uz slasnu vegansku hranu, pratiti cjelodnevni bogati program i poslušati koncert tamburaškog sastava Gazde, svima je zajamčen ugodan provod!

Međunarodni dan zaštite životinja slavi se od davne 1925. godine svakog 4. listopada, kada se obilježava i blagdan svetog Franje Asiškog, poznatog sveca i zaštitnika životinja koji je bio vegetarijanac. Obilježavanje toga dana prvi je potaknuo njemački pisac Heinrich Zimmermann na čijem se događaju u čast prava životinja prije gotovo stotinu godina pojavilo više od 5000 ljudi. 

Prijatelji životinja i aktivistica za prava životinja te ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja u Hrvatskoj, Anita Euschen, pozivaju sve da odaberu neki od brojnih načina na koji će obilježiti ovaj dan i pridonijeti stvaranju svijeta s manje nasilja prema životinjama. Anita poručuje: „Ovaj dan zaštite posvećen je svim životinjama, ne samo onima na čije smo patnje najviše osjetljivi i koje nam je teško gledati bolesne, napuštene i ozlijeđene. Međunarodni dan zaštite životinja dan je i onih koji žive u patnji dalekoj od očiju javnosti, čije krike čuju samo oni koji to žele čuti: na farmama i u klaonicama, u laboratorijima, cirkusima i kavezima. Svatko kao pojedinac može najizravnije pomoći tim nevidljivim životinjama veganstvom, a pozivamo sve da na Vege pikniku u subotu iskušaju nešto od velikog izbora biljnih i preukusnih namirnica za smazati na licu mjesta.”

Na jednom od brojnih štandova na kojima će se predstaviti udruge za zaštitu životinja moći će se podržati i Mreža za zaštitu životinja u koju su udružene 43 udruge koje se zajedničkim projektima bore kako bi skrbnike pasa i mačaka potaknule na zakonski obavezno mikročipiranje, kastraciju te odgovornu i pravilnu skrb. Osim toga, rade na senzibilizaciji javnosti o prednostima udomljavanja nasuprot kupovine. 

Više o Vege pikniku i obilježavanju Međunarodnog dana zaštite životinja nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Ovogodišnji izlagači na Vege pikniku su: 


Simple Green (razna fast food i zdrava veganska jela: cheeseburgeri, proljetne rolice, kebab) 
Food Harmony (wok s ukusnim povrćem, noodlesismoothiji)
Vege Fino Za Sve (veganske kobasice i salame, hot dog, burgeri)
Ivan Dilber (3D printane veganske palačinke u raznim oblicima)
Braniteljska Zadruga Arka Naša (zdrave biljne delicije: voće, voćne salate, juha od buče, super maslac i veganske fritule)
Opg Ivana Rožić (kruh i peciva, jestive zdjelice od kruha)
Opg Petar Rodić (poljički soparnik)
Pusti Otok (tofu, sejtan, tempeh, kebab od sejtana, sojin jogurt, veganski sirevi, slatki preljevi, biljna mlijeka i pudinzi, gotove smjese od soje za burgere, veganska majoneza, namazi, umaci, Ami hrana za pse i mačke)
Iris i Branimir Delicije (topla variva, savijače od sezonskog voća i povrća, beskvasna foccacia)

vege piknik

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci