Masaža lica koja tjera umor i osvježava

Pritiskom ključnih točaka uha i glave potiče kruženje energije u tijelu, što će odagnati umor, nesanicu, bol i negativne emocije te vas potpuno osvježiti

Nepravilan protok energije glavni je krivac za umor, nesanicu, nedostatak kreativnosti ili motivacije. Kad god na kraju dana osjetite iscrpljenost i pretjerani umor, masažom stopala možete se opustiti i zaboraviti na sve brige.

A kako si pomoći tijekom dana? I za to postoji rješenje. Ono se krije u točkama uha i glave. Meridijane i akupresurne točke u tijelu možemo usporediti s daljinskim upravljačem za unutarnje organe i emocije. Masirajući te točke zapravo potičemo određene organe na rad i budimo ih iz sna oslobađajući se umora, pospanosti i razdražljivosti. Glava i uši sadržavaju točke svih važnijih organa u tijelu, a to nam omogućuje da laganim masiranjem probudimo cijelo tijelo.

Promotrimo li uho, oni maštovitiji vidjet će u njemu obrnuto okrenutu siluetu fetusa. Glava je na dnu uha, a stopala su na vrhu, što prema tumačenju aurikoloterapije (tretiranje akupresurnih točaka uha masažom, ubadanjem akupunkturnih igala ili laserom) odgovara točkama našeg uha. Upravo su mjesta na kojima su organi u zamišljenom fetusu povezana s organima u našem tijelu. Mnogobrojna istraživanja pokazala su da kada masiramo te točke na ušima, doista djelujemo na protok krvi, odnosno energije kroz te organe. Zabilježeni su odlični rezultati u tretiranju stresnih stanja, bolesti ovisnosti, pušenja ili pak tretiranju viška tjelesne težine i različitih funkcionalnih poremećaja.

Točke meridijana srca, jetre, pluća, samo da spomenemo neke, nalaze se na licu. Upravo su ti organi prema tradicionalnoj kineskoj medicini odgovorni za glavne negativne emocije s kojima se svakodnevno hrvamo – strahom, brigom i ljutnjom. Kada je protok energije kroz meridijane nepravilan, tijelo nam uzvraća tim negativnim emocijama. Ako si uzmemo malo vremena i opustimo se uz masažu, pomoći ćemo tijelu da povrati ravnotežu i time se ujedno riješiti neugodnih emocija.
Bilo da ste u uredu ili u svojem domu, ovih nekoliko zahvata pomoći će vam da se osvježite, opustite i ponovno uživate u životu. Za početak sjednite uspravno ne križajući noge i ravnomjerno dišite.

Umivanje lica

vitalnostvitalnostvitalnost

Blagim pritiscima palca i kažiprsta na točke na početku, sredini i kraju obrva (slika prva) odagnat ćete loše raspoloženje i potaknuti čišćenje organizma.
Masaža zatiljka i korijena vrata će ne samo opustiti napetost mišića nego će potaknuti i kruženje energije u cijelom tijelu (slika druga i treća).
1. Protrljajte dlanove 10-ak sekundi kako biste ih zagrijali, a zatim prislonite dlanove na oči.
2. Protrljajte lice kružnim pokretima dlanova.
3. Vršcima prstiju lagano kružite oko očiju u smjeru rasta obrva.
4. Zadržite se na početku obrva i pritisnite palčevima korijen nosa s donje strane obrva, a ostalim prstima s gornje. Pritisnite isprva lagano, a onda jače, osjetit ćete laganu bol. Zatim pritisnite sredinu obrva pa krajeve.
5. Pritisnite točku na sredini obraza i lagano kružno masirajte.
6. Pritisnite točke pokraj nosnica.
7. Zahvatite glavu prstima prislanjajući palce na zatiljak. Masirajte palčevima rub glave.
8. Uhvatite prstima mjesto gdje se ramena spajaju s vratom i što snažnije pritisnite.

vitalnostvitalnostvitalnost

Masaža ušne školjke

Promotrimo li ušnu školjku, vidjet ćemo da ima oblik fetusa okrenutoga prema dolje. Prema drevnoj kineskoj medicini, u ušnoj školjki odražava se cijelo tijelo. Na njoj se  nalaze točke povezane s udaljenim organima. Masažom ruba uha od vrha do dna, potezanjem ušne resice i trljanjem kože neposredno uz uho oslobodit ćemo blokiranu energiju u tijelu. Radimo li to redovito, kažu  poznavatelji kineske medicine, imat ćemo više energije i spriječiti bolesti.  
1. Nekoliko puta palcem i kažiprstom snažno protrljajte rubove ušnih školjaka od vrha do dna.
2. Pritisnite najvišu točku ušiju palcem i kažiprstom (kao štipaljka), i pritom polako duboko udahnite i izdahnite.
3. Pomaknite se za širinu prsta naniže i opet pritisnite palcem i kažiprstom. Polagano udahnite i izdahnite.
4. Stimulirajte tako točke sve do ušne resice.
5. Lagano potežite ušnu resicu prema dolje.
6. Kažiprstom i srednjakom načinite oblik slova V i protrljajte
točke glave oko ušiju.
7. Protegnite se rukama iznad glave, duboko udahnite i izdahnite.

vitalnostvitalnostvitalnost

 

Mirko Vragović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci