Zlatni med: moćan saveznik u borbi protiv prehlade i gripe

Možda već koristite kurkumu (turmerik) u kuhanju ili kao prirodni lijek. Kao začin posebno se ističe po snažnim protuupalnim i antikancerogenim svojstvima, te po sposobnosti uništavanja bakterija i jačanju imunološkog sustava tijela. Nije iznenađujuće što je vrlo tražen, obzirom na sve te prednosti. No, jeste li znali da ga miješanjem sa samo jednim drugim prirodnim sastojkom možete pretvoriti u nešto još moćnije?

Od svih prirodnih antibiotika koje priroda može ponuditi, otkriveno je da je zlatni med jedan od najjačih poznatih. Riječ je o jednostavnoj kombinaciji kurkume i još jednog od najcjenjenijih prirodnih proizvoda na svijetu, meda koji, poput kurkume, nudi niz izvanrednih zdravstvenih blagodati.

Kad se spoje, ova dva sastojka čine snažan prirodni lijek protiv prehlade, s prednostima koja mogu nadmašiti one sintetski proizvedenih antibiotika.

Med s kurkumom, zlatni med, nema nikakve negativne učinke na ljudski probavni sustav. Naprotiv, poboljšava probavu i funkcioniranje dobrih bakterija u crijevima, istovremeno djelujući kao divan iscjelitelj za sljedeće tegobe:

• prehlada i gripa
• bolesti dišnih puteva
• prevelika tjelesna težina
• artritis i reumatoidni artritis

Dakle, kad osjetite da vas hvata neugodna prehlada, prvo posegnite za zlatnim medom. Evo kako ga možete sami napraviti kod kuće.

Sastojci:
100 grama sirovog organskog meda
3 čajne žličice praha kurkume

Priprema:
Izmiješajte kurkumu i med, dobro promiješajte i čuvajte u staklenoj posudi.

Upute za uzimanje:
Za simptome prehlade i gripe
Prvi dan - pola žličice svakih sat vremena
Drugi dan - pola žličice svaka dva sata
Treći dan - pola žličice tri puta dnevno

Za bolesti dišnog sustava:
Pola žličice tri puta dnevno

Kako uzimati?
Mješavinu meda i kurkume zadržite u ustima dok se u potpunosti ne rastopi. Zlatni med možete također dodati u toplo mlijeko ili čaj.

Napomene:
Moguće je da organizmu nekih ljudi ne odgovara zlatni med, stoga je ipak dobro posavjetovati se s liječnikom prije uzimanja. Poseban oprez kod hipertenzije i hemofilije jer kurkuma razrjeđuje krv i snižava krvni tlak, a može smanjiti razinu šećera u krvi, pa je kod dijabetičara također potreban oprez.


Izvor: www.ba-bamail.com

Foto: Maja Jugovic, Unsplash

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci