Zimska aromaterapija: Ulje i mast za sinuse

Ojačajte imunitet ili izliječite tipičnu zimsku tegobu prirodnim putem...

Vrijeme kada se hladnoća i zima pojavljuju u svoj bjelini, raskošnoj ljepoti i čarobnosti donosi i ne tako romantične trenutke. To je doba prehlada, virusnih upala i popratnih tegoba koje znaju biti prilično neugodne. Kako bismo djelovali preventivno i izbjegli mogućnost da virus gripe svlada naš imunitet, izvanrednu pomoć nudi nam aromaterapija. Kako na prirodan način ojačati imunitet i boriti se protiv tipičnih zimskih tegoba, poput kašlja ili začepljenog nosa, pojasnio je stručnjak za aromaterapiju Saša Radulović, voditelj u udruzi za aromaterapiju Anias de Moras. Prilikom odabira eteričnog ulja, kaže, treba prednost dati organskim/biodinamičkim uljima, na čijoj je deklaraciji naveden način uzgoja biljnog materijala iz kojeg je dobiveno (npr. divlji (samonikli) rast, certificirani biološki divlji rast, konvencionalni uzgoj, biološki uzgoj, biodinamički uzgoj…).

Ulje i mast za sinuse:
U 30 ml biljnog ulja makadamije ili badema (za ulje) ili 30 g shea maslaca (za mast) nakapajte:
15 kapi eteričnog ulja eukaliptusa (Eucalyptus radiata)
5 kapi eteričnog ulja paprene metvice
Mast, balzam (umjesto makadamije koristite shea maslac) ili uljna mješavina s eteričnim uljima nanosi se u tankom sloju na područje čela te na područje sinusa i nosa najmanje tri puta dnevno.

Eucalyptus radiata i Eucalyptus globulus imaju izraženo antivirusno, ekspektorirajuće, baktericidno i protuinfektivno djelovanje. No, za razliku od Eucalyptusa globulusa, Eucalyptus radiata je puno blaže eterično ulje pa je stoga i pogodnije za primjenu na djeci, a i miris mu je lakši i vrlo ugodan. Često se koristi protiv infekcija gornjih dišnih putova. Naš je moćan saveznik ako želimo ostati budni i zadržati koncentraciju u ranim poslijepodnevnim satima kada nam se teško fokusirati na posao, pa je idealno ulje za aromalampu u uredu, školi, domu... Osim što njegov miris djelotvorno razbuđuje, potiče pažnju i otklanja umor, ovo je ulje odlično za masažu pa se preporučuje osobama koje su iscrpljene, letargične i sklone čestim prehladama.

Sensa

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci